El que va ser el principal assessor del primer ministre Boris Johnson, Dominic Cummings, l’acusa d’haver mentit al Parlament. El primer ministre sabia que a Downing Street es preparava una festa el 20 de maig del 2020 i va ser advertit que les begudes al jardí anaven contra les normes d’estricte confinament vigents en aquell moment, segons Cummings. Qui s’ha convertit en el pitjor enemic de Johnson treballava a Downing Street aleshores i afirma que el primer ministre britànic «va ignorar» la recomanació i «va mentir al Parlament sobre les festes», cosa que, segons les regles, l’obligaria a dimitir. En la primera aparició pública des de fa gairebé una setmana, Johnson va negar ahir categòricament que sabés per endavant la naturalesa de l’esdeveniment.

«Quan vaig anar al jardí vaig creure que anava a un esdeveniment de feina», va insistir. Cummings sosté el contrari i està disposat a repetir-ho sota jurament. Dos membres més del personal de la residència oficial van confirmar a la BBC la versió de l’antic assessor, que ara podria ser interrogat per Sue Gray, la persona encarregada d’investigar les festes durant la pandèmia. Johnson va admetre en una declaració a la Cambra dels Comuns la setmana passada haver assistit a aquesta festa, en què va estar durant 25 minuts, si bé va creure «implícitament» que es tractava d’una trobada de feina, argument que ara repeteix. El seu secretari privat, Martin Reynolds, havia enviat una invitació a un centenar de persones, de les quals van acudir unes 40. Segons el que va explicar Cummings, «un alt funcionari li va respondre que el correu amb la invitació trencava la normativa vigent», per la qual cosa Reynolds va discutir l’assumpte amb altres membres del personal.

Control d’una casa de bojos

«Li vaig dir que la invitació violava les normes», reitera l’exassessor de Johnson, però Reynolds li va respondre que «ho consultaria amb el primer ministre i si ell estava d’acord continuaria endavant». «Estic segur que li va consultar», afegeix. Ell mateix li va plantejar l’assumpte a Johnson. «Li vaig dir al primer ministre una cosa com ‘Martin ha muntat una festa amb begudes en aquest edifici. Has de controlar aquesta casa de bojos’». I afegeix: «No només jo. Altres testimonis que van discutir tot això en el seu moment explicarien sota jurament el que va passar».

Una vegada més, amb el Govern enfangat en la controvèrsia, ahir a primera hora el ministre de Justícia, Dominic Raab, va ser l’encarregat de fer la ronda d’entrevistes a ràdios i televisions desmentint Cummings. «No és cert», va repetir aquí i allà. El primer ministre ja va manifestar «la seva contrició -va dir- i va demanar perdó a la Cambra dels Comuns per algunes pràctiques ocorregudes a Downing Street». Però Raab va reconèixer que, si ha mentit al Parlament, un primer ministre ha de dimitir com a norma. L’oposició torna a reclamar aquesta dimissió i que Johnson respongui a les al·legacions al Parlament, alhora que acusa l’executiu de trobar-se en una situació caòtica.