El PSC es va comprometre a afrontar a fons el debat lingüístic després que les sentències sobre el castellà a les escoles catalanes hagin provocat una tempesta política que encara es manté. El primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, va prometre que impulsarien unes jornades per «buscar un acord» sobre l’idioma dels col·legis. Aquests debats els organitzarà la Fundació Rafael Campalans i se celebraran el 28 i 29 de gener a Barcelona, i entre els seus participants hi haurà experts en principi aliens a les sigles del PSC, entre els quals sobresurt Irene Rigau, exconsellera de Jordi Pujol i Artur Mas.

Rigau és una convergent històrica. Va tenir responsabilitats a la Generalitat primer a càrrec de la cartera de Benestar Social i Família, entre 1999 i 2003, a la darrera legislatura de Pujol. Després va participar en tots els executius de Mas, entre el 2010 i el 2016, sempre com a titular d’Ensenyament. És per aquesta darrera responsabilitat que els socialistes consideren molt preuada la seva participació en els debats.

Taula rodona

Rigau participarà a la part més política de les jornades, la taula rodona que clourà els debats abans del discurs final d’Illa. Amb ella hi haurà el també exconseller d’Educació (però en aquest cas socialista) Joan Manuel Del Pozo; el catedràtic de Ciència Política i president de Federalistes d’Esquerres Joan Botella i el president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez-Costa. Els socialistes volen transmetre durant la cita la seva posició sobre aquest debat: estan a favor que el català sigui l’eix de l’ensenyament, però no estan en contra que el castellà tingui una mica més de pes després de les sentències que preveuen un 25% de la docència en aquest idioma.

L’expresident José Montilla inaugurarà els debats, que se celebraran sota títols com L’aprenentatge de les llengües a l’escola en un context plurilingüe o L’ús social del català, en retrocés?. Illa ja ha posat sobre la taula la posició del PSC: «Si l’ús social del català ha retrocedit, caldrà demanar comptes als que han governat Catalunya els darrers 10 anys».