La Comissió de Salut Pública, formada pel Govern i les autonomies, ha canviat de criteri respecte a la tercera dosi en la població adulta que ha passat la covid ja sigui de manera asimptomàtica o amb símptomes. Fins ara, la directriu era administrar aquesta tercera punxada al cap de quatre setmanes. No obstant, en la reunió que acaben de mantenir, han decidit recomanar aquesta tercera dosi cinc mesos després del diagnòstic de la infecció.

L’explicació del canvi de criteri és que l’evidència actual mostra que el fet de contagiar-se per SARS-CoV-2 després de tenir la pauta completa (dues dosis o una en el cas de Janssen) «fa que es desenvolupi una resposta immune més potent i més àmplia en termes de neutralitzar altres variants del virus» en comparació amb els que només han passat la malaltia (sense sèrums) o els que han rebut les dues dosis (sense haver passat la malaltia).

Fonts de la Comissió expliquen que les infeccions per òmicron –la variant dominant ara mateix i la més contagiosa fins ara– «augmenten la resposta de cèl·lules de memòria a antígens vírics diferents de la proteïna S en comparació amb les infeccions després de vacunació causades per la variant delta, cosa que implica una ampliació de la immunitat. 

Per tot això, en persones que van rebre la pauta completa de vacunació que després tenen infecció simptomàtica o asimptomàtica, l’interval entre la infecció i l’administració de la dosi de record serà d’un mínim de quatre setmanes, però es recomana la seva administració cinc mesos després del diagnòstic de la infecció», conclou la Comissió.

En el cas dels infants d’entre 5 i 11 anys, la Comissió ha decidit que si el contagi té lloc abans de l’administració de la vacuna, se li injectarà una sola dosi de la vacuna a partir de vuit setmanes després del diagnòstic de la infecció. Si la infecció es diagnostica després de la primera dosi, el criteri segueix igual que ara: la segona es posarà amb un interval de vuit setmanes després del diagnòstic de la infecció.