Mitja dotzena de llançaments de míssils havia encadenat Corea del Nord al gener sense que el món apartés la vista d’Ucraïna, així que ahir va reclamar els focus amb un projectil de la prestatgeria superior del seu inventari. La mesura compleix el seu objectiu: assegura els titulars que parlen del míssil més gran en quatre anys, però sense creuar el que el món veu com a línies vermelles.

Consisteix en un míssil d’abast mitjà, segons els càlculs de Corea del Sud i del Japó. El projectil va ser llançat a primera hora del dia i va caure 800 quilòmetres més enllà, al mar del Japó, després d’haver-se elevat fins a 2.000 quilòmetres. Amb la trajectòria vertical, Pionyang buscava provar l’autonomia de vol sense endinsar-se a la zona aèria dels veïns. Tot i això, va ser disparat en un angle horitzontal que podria colpejar Guam, una illa del Pacífic que acull una base nord-americana. El precedent més proper és el llançament del míssil Hwansong-12 en aquells fragorosos dies del 2017 durant els quals Pionyang i Washington es creuaven amenaces de destrucció imminent.

El llançament dominical suposa un pas endavant després dels dos míssils hipersònics i els quatre de creuer de curt abast que havia sumat aquest mes.