El pesquer gallec Villa de Pitanxo, de 50 metres d’eslora, va naufragar a la matinada d’ahir en aigües pròximes al Canadà, al calador NAFO. El vaixell, del Grup Nores, es trobava a unes 250 milles de la costa. A bord hi anaven 24 tripulants: tres van ser rescatats amb hipotèrmia, es van recuperar deu cadàvers i 11 tripulants més estan desapareguts, segons va informar el tinent comandant Brian Owens, que coordina tot l’operatiu. Al tancament d’aquesta edició, el vaixell encara no havia estat localitzat.

Just després de la mitjanit, hora local de Terranova, es va informar el Centre de Coordinació d’Emergències d’un senyal Epirb (radiobalitza de localització) d’un vaixell pesquer, aproximadament a 250 milles nàutiques a l’est de St. John’s, NL. Un helicòpter CH149 Cormorant, un avió C130 Hèrcules, CCGS Cygnus i diverses embarcacions ocasionals van rebre l’ordre d’ajudar.

La tragèdia va impactar de ple a la comarca d’O Morrazo. Segons va indicar la Conselleria do Mar, tres dels tripulants provenien de Cangas, tres més de Marín i dos més de Bueu i Moaña. La Xunta de Galícia va oferir un equip de psicòlegs a l’empresa armadora i familiars de la tripulació del vaixell. La ministra de Política Territorial i Portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va explicar després del Consell de Ministres que el Govern estava seguint «amb inquietud i preocupació» les tasques de recerca i de rescat de la tripulació del vaixell.

El Grup Nores, l’empresa armadora del Villa de Pitanxo, va assegurar que «de moment se desconeixen les causes que van poder motivar el naufragi».