La tempesta ‘Eunice’, que ja ha deixat almenys 13 morts, importants danys materials i talls d’electricitat, continua afectant aquest dissabte el nord-oest d’Europa, amb fortes ràfegues de vent previstes a la costa alemanya.

La tempesta es va formar a Irlanda i va passar per parts del Regne Unit divendres, després pel nord de França i els països del Benelux (Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg) abans de continuar cap a Dinamarca i Alemanya, on el terç del nord del país ha entrat en alerta  dissabte.

«Hi ha risc de ràfegues amb força de tempesta greu (nivell 3 de 4) Ràfega màxima: 100-115 km/h», ha afirmat el servei meteorològic alemany, alertant del risc d’arbres arrencats, caiguda de branques i danys a les teulades.«Mantingueu-vos allunyats en particular d’edificis, arbres, bastides i línies elèctriques. Si és possible, eviteu quedar-vos a fora», han dit.

La tempesta ha deixat un rastre de devastació. Centenars d'usuaris han compartit a través de les xarxes socials imatges espectaculars del gran impacte del fenomen.

Centenars de vols, trens i transbordadors han tingut que ser cancel·lats a tot el nord-oest d’Europa a causa dels vents d’‘Eunice’, menys de 48 hores després que la tempesta ‘Dudley’ causés almenys sis morts a Polònia i Alemanya.De moment, s’han notificat 13 morts a causa d' ‘Eunice’: dues a Polònia i Alemanya, quatre als Països Baixos, tres a Anglaterra, una a Bèlgica i una a Irlanda. Moltes d’aquestes morts s'han produït a causa de la caiguda d’arbres sobre els vehicles.

Afectacions als Països Baixos

Als Països Baixos, desenes de cases van ser evacuades a la capital, la Haia, en vista del temor que s’esfondrés la torre d’una església.La xarxa ferroviària neerlandesa ha quedat interrompuda així com els serveis del tren Amsterdam-Brussel·les.

Segons l’oficina meteorològica britànica, és probable que les operacions de neteja es vegin pertorbades per un nou vendaval, menys fort, que s’espera en algunes zones del Regne Unit.

Ràfega de 196 km/h

A Anglaterra s'ha registrat una ràfega sense precedents de 196 km/h a l’illa de Wight, mentre que n’hi ha hagut altres a terra ferma de més de 110 km/h, també a l’aeroport londinenc de Heathrow. En consqüència, unes 75.000 llars s'han quedat sense electricitat i alguns enllaços ferroviaris regionals han quedat interromputs.

A França, s'han registrat onades de més de nou metres a Bretanya (oest), així com ratxes de vent de fins a 176 km/h al cap Gris-Nez (nord).

Efecte de la crisi climàtica

Tot i que se sap que el canvi climàtic augmenta i en general multiplica els fenòmens extrems, no està tan clar en el cas dels vents i les tempestes (excloent els ciclons), el nombre de les quals varia molt d’un any a l’altre.

L’últim informe dels experts en clima de l’ONU (IPCC), publicat l’agost, estima, amb un grau de certesa molt baix, que el nombre de tempestes a l’hemisferi nord pot haver augmentat des de la dècada de 1980.