Madrid recorda aquest divendres la seva massacre terrorista més gran, els atemptats de l'11 de març de 2004, amb uns actes pràcticament idèntics als d'altres aniversaris, encara que a diferència dels de l'any passat, no estaran condicionats per les restriccions de la pandèmia.

Tampoc acollirà la ciutat la commemoració del Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme, com sí que va passar l'any passat. En aquesta ocasió serà París la seu d'aquests actes, als quals acudirà el president del Govern, Pedro Sánchez.

Mentrestant, a Madrid, com cada any, l'associació 11M Afectats pel Terrorisme commemorarà el 18è aniversari dels atemptats en un acte a les 10.30 a l'estació d'Atocha en el qual participaran els secretaris generals de CCOO i UGT de Madrid i el president de l'associació, Eulogio Paz.

Abans, a la Puerta del Sol, a la seu del Govern regional, tindrà lloc l'acte d'homenatge a les víctimes.

I com és tradicional, al migdia, al Parc del Retiro, l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) recordarà l'acció terrorista al costat dels 191 xiprers i oliveres que componen el Bosque del Recuerdo.

També l'Associació 11M-Afectats del Terrorisme celebrarà els habituals actes als altres punts on van esclatar les bombes a més d'Atocha: carrer Téllez, Santa Eugenia i El Pozo.

En total 193 persones de 17 nacionalitats diferents -l'espanyola la més nombrosa amb 143 víctimes- van perdre la vida en els atemptats: 34 al tren que va explotar en l'estació d'Atocha; 63 al seu pas pel carrer Téllez; 65 en el de l'estació del Pozo; 14 en la de Santa Eugenia i 16 en diferents hospitals, l'última d'elles, el 2014, després d'estar deu anys en coma.

A aquestes s'hi va sumar el policia del GEO Francisco Javier Torronteras tres setmanes després, el 3 d'abril de 2004, com a resultat de les ferides sofertes quan set membres del comando gihadista autor de la massacre es van suïcidar utilitzant els explosius que emmagatzemaven en un pis de Leganés (Madrid).