Gairebé tres setmanes després d’un brutal atac a la presó, l’independentista cors Yvan Colonna va morir dilluns a la nit als 61 anys. La mort d’un dels condemnats per l’assassinat del prefecte Claude Erignac el 1998 no només ha generat commoció a Còrsega, sinó que també podria tensar les delicades relacions entre els nacionalistes corsos i les autoritats franceses.

«S’ha d’aclarir tota la veritat», va assegurar el portaveu de l’executiu francès, Gabriel Attal, que va demanar «calma» i «diàleg». «Clarament, hi va haver errades molt greus», va afegir sobre els errors de l’administració penitenciària que van permetre l’agressió, finalment mortal, patida per Colonna. Suposadament, el camerunès Frank Elong Abé, de 36 anys, que va combatre amb organitzacions fonamentalistes islàmiques a l’Afganistan, va escanyar Colonna a la presó d’Arles el 2 de març. El gihadista va reconèixer l’autoria dels fets que havien deixat Colonna ingressat en un hospital entre la vida i la mort.

Aquesta agressió, la responsabilitat final de la qual atribueixen a l’Estat francès els sectors durs del nacionalisme cors, va desembocar en una successió de protestes i disturbis a Còrsega. La situació s’havia aparentment calmat després d’una visita a l’illa la setmana passada del ministre d’Interior, Gérald Darmanin, però la confirmació de la mort de Colonna pot complicar-ho tot.