Imatges satel·litàries publicades dilluns rebatrien la tesi russa que els morts vestits de civil a Butxa van aparèixer després que l’exèrcit de Rússia es retirés de la devastada ciutat ucraïnesa.

Fotografies d’un carrer de Butxa de mitjans de març mostren diversos cadàvers de civils a la via i a un costat del camí, on recentment funcionaris ucraïnesos van dir haver trobat múltiples cossos després de la retirada de tropes russes.

«Les imatges del satèl·lit Maxar en alta resolució recollides a Butxa, Ucraïna (nord-oest de Kíiv), verifica i corrobora els recents vídeos i fotos a les xarxes socials que revelaven cossos tirats als carrers i abandonats a la intempèrie durant setmanes», va dir en un comunicat Stephen Wood, portaveu de Maxar Technologies.

El ‘New York Times’ va publicar una anàlisi dels acostaments al carrer Iablonska, a Butxa, i va concloure –després de comparar-los amb un vídeo de l’1 i 2 d’abril que mostrava cadàvers a la via– que molts eren allà des de fa almenys tres setmanes, quan les forces russes controlaven aquesta població.

Fotògrafs de l’AFP van entrar a Butxa dissabte i van confirmar directament la presència d’uns 20 cadàvers –tots vestits de civil i alguns amb les mans lligades– en escenes que han causat repulsió mundial i que han desencadenat acusacions de crims de guerra.

El ministre de Defensa rus ha negat qualsevol responsabilitat al dir que totes les seves unitats «es van retirar completament de Butxa el 30 de març», mentre que el Kremlin va rebutjar les imatges explícites que es van conèixer des del lloc i les van qualificar de «falses» i inventades per Ucraïna.

Això es va repetir dilluns a les Nacions Unides, quan l’enviat especial de Moscou Vassili Nebenzia va reiterar en una conferència de premsa que els cadàvers fotografiats a Butxa no eren allà abans que les tropes russes deixessin la ciutat.

«De sobte apareixen als carrers sobre el camí, un per un, a la dreta i esquerra, alguns movent-se, alguns donant senyals de vida», va dir, al·legant que les escenes van ser «organitzades per la informació ucraïnesa, una màquina de guerra de la informació».

No obstant, les imatges del satèl·lit Maxar daten del 19 i 21 de març i mostren que els múltiples cossos ja eren al carrer en aquells moments.

D’acord amb l’anàlisi del ‘New York Times’, les imatges de Maxar mostren objectes foscos similars en mida als de cossos humans que estesos al carrer entre el 9 i 11 de març.

Molts dels cossos fotografiats pel satèl·lit apareixen exactament en la mateixa posició que mostra un vídeo arran de terra al mateix carrer, que va filmar un membre del consell local ucraïnès, i que apareixen en fotografies de mitjans internacionals.

En una segona comparació paral·lela, el ‘New York Times’ va examinar un vídeo publicat a Instagram en què un cos es veu al carrer davant dos vehicles. La imatge satel·litària del 21 de març mostra el cadàver i els automòbils a la mateixa ubicació.