El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha comparegut aquest dimarts per videoconferència al Congrés dels Diputats per reclamar sancions contundents d'Europa a Rússia, un país, ha dit, amb un govern determinat a destruir la convivència i la democràcia «Estem al 2022, però sembla abril de 1937, quan tothom parlava de Gernika», ha sentenciat. Zelenski ha reclamat també que les companyies europees deixin de fer negocis amb Rússia, i n'ha citat especialment algunes com Porcelanosa o la d'explosius Maxam.

El Congrés dels Diputats ha rebut dret i amb un aplaudiment aquest dimarts la compareixença del president ucraïnès, Volodímir Zelenski que ha comparegut a la cambra on han assistit diputats, senadors i ambaixadors de la UE i l'OTAN, a més de membres de la comunitat ucraïnesa a l'Estat. Els serveis de la cambra han hagut de canviar les cadires per poder encabir el gran nombre de representants de les dues cambres que han volgut assistir a aquesta sessió del Congrés. Un ple absolut, també de membres del govern espanyol, per seguir per pantalla el discurs de Zelenski.

Zelenski s'ha mostrat convençut que la cambra espanyola entén el «dolor» de la societat ucraïnesa, «un dels països més grans d'Europa» que viu «en democràcia i respecte a cada persona i comunitat». «Tenim diferents concepcions i punts de vista, però sempre hem parlat en pau dins del consens, i això demostra que els ucraïnesos volem pau i conflicte». El president ucraïnès ha recordat que el conflicte actual no és recent. «Rússia ha vingut a la nostra terra fa molt de temps. Estem defensant-nos d'una agressió des del 2014 amb l'ocupació de Crimea i al Dombas, i ara, des de fa 41 dies, d'una agressió a gran escala, la més gran després de la II Guerra Mundial».

Segons Zelenski, aquesta agressió no té com a únic objectiu Ucraïna. «Rússia vol destruir la diversitat a Ucraïna i a tot Europa», i, per tant, cal que Europa i l'Estat entenguin que «és molt important que el sistema democràtic sigui defensat». En aquest context, ha recordat algunes de les escenes que s'estan produint a Ucraïna i ha fet referència al bombardeig de Gernika per part de l'aviació nazi el 1937. «Estem a l'abril del 2022, però sembla que estem a l'abril del 1937 quan tothom parlava d'una de les vostres ciutats, Gernika». Com aleshores, ha dit, l'exèrcit Rus està destruint Mariúpol, on el 90% dels edificis estan en runes, i la gent morta està enterrada als edificis on s'amagaven.

Per això ha reclamat sancions «contundents». «No es pot permetre que els bancs russos generin beneficis mentre ells estan torturant, o que les companyies europees tinguin comerços amb el país». «Sé que moltes companyies espanyoles han parat de treballar amb Rússia. Em vull dirigir a Porcelanosa i Maxam que deixin de fer negocis amb Rússia». Finalment, ha demanat a Europa que sigui «forta» i situï els valors de la democràcia per sobre les «amenaces» de Rússia. «Vostès poden ajudar-nos», ha dit.

Els diputats de la CUP han estat alguns dels representants que no ha aplaudit Zelenski ni abans ni després del seu discurs. Mireia Vehí i Albert Botran no han signat tampoc una proposta de declaració institucional que algunes formacions volien impulsar i que no ha prosperat per manca d'acord. Segons fonts de la CUP, el text no reflectia un criteri transversal i preferien que la mostra de suport a Ucraïna es desplegués per mitjà d'una proposició no de Llei que es pogués esmenar.