Les autoritats ucraïneses van denunciar ahir el «saqueig» i la destrucció d’equips a l’antiga central nuclear de Txernòbil, que va estar ocupada per tropes russes fins al 31 de març, segons va informar l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA).

Aquesta agència de l’ONU va assenyalar en un comunicat que les autoritats ucraïneses han informat de danys als laboratoris d’anàlisi de control de les radiacions de Txernòbil i va explicar que les instal·lacions «van ser destruïdes i els instruments analítics robats, trencats o inutilitzats d’alguna manera» .

L’OIEA va recordar que ja el passat mes Ucraïna va informar que el laboratori central d’anàlisi de la localitat de Txernòbil havia estat «saquejat» i que no podia confirmar la seguretat de les fonts de calibratge ni l’estat de les mostres mediambientals que es troben emmagatzemades allà.

Les tropes russes van ocupar el 24 de febrer la planta de Txernòbil, on el 1986 va tenir lloc el pitjor accident nuclear de la història.

Canvi de torn

L’OIEA va assenyalar que Ucraïna li ha informat que a la central s’ha dut a terme la primera rotació de personal des que les tropes russes van arribar a la planta, i va destacar que els treballadors «han viscut i treballat en circumstàncies extremadament estressants i difícils» durant les cinc setmanes que va durar l’ocupació russa. Aquest canvi de torn és essencial, segons l’OIEA, per al funcionament segur de la planta nuclear.