La policia de Nova York ha arrestat aquest dimecres Frank Robert James, l'home de 62 anys que aquest dimecres havia estat formalment identificat com a sospitós del tiroteig del dimarts en el metro de Nova York que va deixar a 10 persones ferides de bala i altres 13 amb lesions per inhalació de fum, caigudes i atacs de pànic.

Dos agents han vist a James passejant pels carrers de l'East Village i l'han arrestat al carrer Saint Marks segons ha informat CNN.

L'arrest posa fi a prop de 30 hores de persecució i cerca i dona un respir a una ciutat que havia arrencat la jornada amb incrementada presència policial a les estacions de metro i amb les possibles pors doblegades per les obligacions. El metro de Nova York i els seus passatgers havien tornat aquest dimecres a la seva rutina un dia després del tiroteig que va desfermar el caos i el pànic i va deixar a 23 persones ferides, 10 d'elles per bales.

Ja no quedaven dubtes en les autoritats que James va ser qui va desfermar el terror en el segon vagó de la línia N quan aquest es movia ple en hora punta entre l'estació del carrer 59 i la del carrer 36 a Sunset Park, a Brooklyn, llançant dues granades de fum i després obrint foc almenys amb 33 trets.

Pertorbadora petjada a YouTube

No queden tampoc dubtes que pertanyen a James una llarga sèrie de pertorbadors vídeos de YouTube, que la plataforma ha eliminat aquest mateix dimecres suspenent el compte de James, que operava sota el nom “Profeta de la veritat”, per “violar les directrius de la comunitat”. Són enregistraments que va començar a penjar fa dos anys, amb l'última datada aquest mateix dilluns, en les quals llançava diatribes carregades de racisme, tant contra blancs com contra negres, i misogínia, així com missatges d'ira, violència i amenaces. “Necessitem veure més tirotejos massius”, deia en un dels enregistraments.

En alguns dels vídeos, realitzats aquest mateix any, James carregava també contra l'alcalde de Nova York, Eric Adams, un fet que ha portat a reforçar com a mesura de precaució la protecció del primer edil, que es troba confinat des de fa tres dies per haver donat positiu en una prova de covid-19. James qüestionava els plans d'Adams per a reduir la presència de persones sense llar en el metro i la criminalitat en el subterrani i assegurava que estaven “destinats a fracassar”.

James també assegurava patir estrès posttraumàtic i haver estat “víctima” del sistema de suport per a les persones amb trastorns mentals a Nova York en una crisi.

 En un dels vídeos gravats recentment després de sortir de Milwaukee (a Wisconsin) cap a Filadèlfia (a Pennsilvània), dues ciutats on tenia direccions conegudes, James assegurava que es dirigia a la “zona de perill”. I en un altre gravat el dilluns deia: “He passat molta merda en la qual puc dir que volia matar gent. Volia veure a la gent morir davant de la meva puta cara immediatament. Però vaig pensar sobre el fet que, tio, no vull anar a la puta presó”.

Complicacions 

La cerca de James s'havia complicat per les fallades en les càmeres de seguretat de la xarxa de metro però els investigadors s'han fet amb imatges gravades en altres estacions així com per passatgers que anaven en el vagó que va atacar. El succés també ha revivat l'interès d'Adams d'explorar la instal·lació de tecnologia que pugui contribuir a detectar la presència d'armes de foc en el metro, encara que l'alcaldia ha hagut de matisar que s'exclou ara com ara la idea d'usar detectors de metalls similars als dels aeroports.