S’acosta la celebració de les eleccions presidencials a França, que han estat protagonitzades per la invasió de Rússia a Ucraïna, fet que ha portat a una campanya descafeïnada i amb el risc de la desmobilització popular que amenaça amb una elevada abstenció.

Aquestes són les dates clau per als comicis francesos:

El divendres 8 d’abril a mitjanit acabarà la campanya de la primera volta. Per tant, els candidats a les presidencials ja no podran realitzar intervencions durant el cap de setmana del 9 i 10 d’aquell mateix mes. En la mateixa línia, tampoc està permesa la publicació d’enquestes sobre els comicis.

Primera volta

Aquell diumenge 10 d’abril tindrà lloc el primer envit de les eleccions presidencials de França, ja que se celebrarà la primera volta dels comicis. Fins al moment, l’actual president, Emmanuel Macron, regna a totes les enquestes d’intenció de vot, tot i que el seu marge es va reduint enmig de les conseqüències econòmiques de la guerra d’Ucraïna. En la carrera a l’Elisi li segueixen la ultradretana Marine Le Pen i el candidat de l’esquerra insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, que esgota les seves opcions després de realitzar una campanya en progressió ascendent.

Si, com sembla probable, cap candidat obté la majoria en la primera volta, els dos partits que obtinguin més recolzaments s’enfrontaran a la segona ronda. El 14 d’abril –com a data màxima– el Consell Constitucional validarà els resultats de la primera votació i es coneixerà qui són els dos candidats que competiran per presidir el país gal.

D’aquesta manera, el 15 d’abril començarà la campanya oficial per a la segona volta. D’acord amb les enquestes, sembla que en la votació definitiva s’enfrontaran l’actual president. Emmanuel Macron. i la candidata ultradretana Marine Le Pen. La campanya d’aquests segons comicis finalitzarà divendres 22 d’abril, a mitjanit.

Segona volta

Diumenge 24 d’abril serà el dia de la votació de la segona volta de les eleccions presidencials de França. Després que el Consell Constitucional validi els resultats el 28 d’abril, es proclamarà oficialment el nou president de la República francesa.

Posteriorment, s’haurà de portar a terme el traspàs de poders. La presa de possessió del nou cap de l’Elisi s’haurà de realitzar l’últim dia de mandat del president sortint, per la qual cosa té com a data límit el 13 de maig –dia que acaba la presidència de Macron–.