Continua sent un dels grans misteris de la guerra a Ucraïna: per què Rússia no ha intentat neutralitzar l’extensa xarxa de ferrocarrils ucraïnesos? Els mateixos que han servit per evacuar milions de civils de les zones més castigades pel conflicte o per distribuir 80.000 tones d’ajuda humanitària, però també per proveir l’exèrcit ucraïnès o transportar els seus militars fins al front. «No entenem la lògica de la guerra. Ni per què no ataquen les línies fèrries ni per què bombardegen guarderies a Mariúpol», deia el cap de l’estació de Lviv, Roman Senishyn, a finals de març. «Creiem que els trens són un objectiu estratègic i ens preocupa que tard o d’hora els acabin atacant», afegia.

Aquell tard o d’hora va tenir ahir un punt d’inflexió. Rússia va bombardejar cinc estacions de ferrocarril al centre i l’oest del país en una successió d’atacs esdevinguts durant l’interval d’una hora, segons van informar les autoritats locals. Si bé no hi ha gaires detalls, la fiscalia ucraïnesa assegurava que cinc persones van morir i 18 més van resultar ferides a la regió central de Vinnyista. La resta de míssils es van acarnissar amb les regions de Rivne, Kíev i Lviv.

Totes elles estan actualment lluny del front, cosa que fa pensar que Rússia està intentant pertorbar l’enviament de subministraments a l’Exèrcit ucraïnès a l’est i el sud del país, on es concentra l’ofensiva del Kremlin. Hi ha una altra interpretació més subliminal, ja que tant el secretari d’Estat dels Estats Units, Tony Blinken, com el seu homòleg de Defensa, Lloyd Austin, van fer servir els trens ucraïnesos diumenge per viatjar fins a Kíev i reunir-se amb el president Volodímir Zelenski.

El bombardeig d’infraestructures crítiques durant la jornada es va completar amb els atacs contra una refineria de petroli a Krementxuk, al centre d’Ucraïna, així com diversos dipòsits de gasolina als voltants, segons va informar el Ministeri de Defensa rus. Els d’ahir no són els primers atacs contra les estacions de tren del país. El més sagnant es va produir el 8 d’abril a Kramatorsk, ciutat de la regió de Donetsk. Un total de 59 persones, entre elles set nens i diverses dones, van morir en l’atac mentre esperaven a les andanes.

Ucraïna pot guanyar la guerra contra Rússia si disposa de l’equipament correcte, va declarar Austin, en tornar del viatge a Kíev amb Blinken, que va assegurar que Rússia «ja ha fracassat». «La primera cosa per guanyar és creure que es pot guanyar. I ells estan convençuts que poden guanyar», va dir Austin. «Poden guanyar si tenen bons equipaments, el suport adequat», va afegir després de la visita durant la qual es van reunir amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Blinken i Lloyd van anunciar el retorn progressiu d’una presència diplomàtica nord-americana a Ucraïna i una nova ajuda militar a Kíev de 700 milions de dòlars.