Diari de Girona

Diari de Girona

Sanitat aposta per una dieta sense alcohol per prevenir atacs de cor

El Govern central preveu mesures fiscals per promoure l’alimentació mediterrània saludable

Julián Pérez-Villacastín en una fotografia d’arxiu. | DIARI DE GIRONA

El Consell Interterritorial de Salut va aprovar ahir l’Estratègia de Salut Cardiovascular, el primer pla integral contra el conjunt de malalties que provoquen la majoria de les morts a Espanya (és la primera causa, seguida de tumors i infeccions i la segona causa d’hospitalització). El document pretén aconseguir un canvi en la salut cardiovascular mitjançant un abordatge integral, en què la prevenció sigui una de les claus, atès que segons l’OMS el 80% dels infarts de miocardi i els accidents cerebrovasculars es poden evitar amb hàbits de vida saludable que inclouen una alimentació variada i equilibrada, exercici físic i absència de tabac o alcohol.

Pel que fa a l’alcohol, encara que en el passat s’ha associat el consum moderat, per exemple, d’una copa de vi amb cada àpat amb un benefici cardiovascular, l’Estratègia estableix que tenint en compte les dades a favor i en contra del consum moderat, es conclou que «el possible benefici cardiovascular és insuficient per compensar la mortalitat pel conjunt de les altres causes associades al consum» d’alcohol. Per això, aposta per «col·laborar amb els establiments de restauració» per promoure una dieta mediterrània, com a model d’alimentació cardiosaludable, «sense incloure-hi el consum d’alcohol». Tot i això, Sanitat va desmentir que pretengui prohibir el vi o la cervesa en els menús, com havien difós alguns mitjans.

Això sí, l’Estratègia insta bars i restaurants a oferir aigua de l’aixeta als seus clients -cosa que ja contempla la llei de residus recentment aprovada- i advoca per excloure de les màquines expenedores productes processats i alcohol, com les llaunes de cervesa. Pel que fa als processats, proposa a més «polítiques fiscals i de preus per promoure una alimentació saludable», en què la ingesta d’aliments elaborats hauria de ser menor que la de productes frescos; així com la «millora de la publicitat d’aliments i begudes no saludables» o de l’oferta d’àpats a col·legis, hospitals i centres esportius. Així mateix, aposta per potenciar l’activitat física en els centres educatius.

Sense poder coercitiu

El document va ser aprovat pel Comitè Institucional format per representants de totes les comunitats i el comitè científic, del qual formen part les principals societats mèdiques especialitzades en infarts i altres malalties relacionades amb el sistema cardiovascular. El problema, segons el parer de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), és que l’Estratègia no té poder coercitiu, ja que no és una llei, i encara que inclou indicadors concrets, «caldrà veure com s’implementen i qui certifica que s’han portat a terme», segons el president de la SEC, el doctor Julián Pérez-Villacastín.

«L’Estratègia està fenomenal i és molt necessària, sobretot els aspectes referits a la prevenció», va assenyalar, però alhora va advertir que de l’antecedent a aquest treball, el Pla de Cardiopatia Isquèmica, que es va aprovar el 2011, «només una mínima part es va dur a terme». Per això considera que el document, en no incloure controls efectius de compliment, es pot quedar en «paper mullat» i només és la «punta de l’iceberg» de les mesures que per millorar la salut cardiovascular es podrien posar en marxa. Una cosa semblant va passar amb l’Estratègia de Salut Mental, aprovada al desembre, que va néixer entre recels del sector per no contenir un pressupost per complir els seus objectius.

Compartir l'article

stats