Diari de Girona

Diari de Girona

Batalla per l’últim reducte de combatents a la metal·lúrgica de Mariúpol

Moscou diu haver alliberat 86 persones, però Kíev denuncia que només hi ha 25 evacuats

Una dona evacuada de Mariúpol abraça el seu fill a Benzimenne, a l’est d’Ucraïna. | REUTERS

Les tropes russes ja tenen el control de la ciutat portuària de Mariúpol, però queda un últim reducte de combatents a la central metal·lúrgica d’Azovstal. El lloc escollit per la resistència no és una casualitat: és una relíquia soviètica que només va deixar d’operar durant la invasió nazi d’Ucraïna a la Segona Guerra Mundial.

Des de fa setmanes, Ucraïna i Rússia negociaven sense èxit un alto el foc per evacuar els 100.000 civils que encara es troben a l’assetjada localitat portuària. Finalment, dissabte es va consumar un corredor humanitari que va permetre alliberar entre 20 i 46 persones. A més, ahir l’ajuntament va anunciar un nou intent d’evacuació.

No obstant això, Moscou i Kíev no es posen d’acord amb les xifres. Rússia afirma que ha alliberat almenys 86 persones i que estan en un lloc segur, mentre que les autoritats locals rebaixen la xifra a 25 i denuncien que estan al mig del foc enemic.

El Govern que dirigeix Volodímir Zelenski va informar dissabte a la nit que s’havia evacuat un grup d’entre 20 i 25 civils, inclosos dones i nens. Hores abans, el batalló d’Azov va anunciar que una vintena de persones es trobaven de camí a la segura Zaporiyia, mentre les milícies separatistes de Donestk van pujar el nombre d’evacuats a 28. Ahir, Kíev va denunciar que el grup no està en un lloc segur, sinó al mig del front.

La versió del Kremlin

En canvi, el Kremlin va assegurar a primera hora del matí que dissabte va permetre la fugida de 46 persones. A més, el Ministeri de Defensa va afirmar que ahir va deixar sortir 40 persones més. Sigui com sigui, són números irrisoris, ja que a l’aceria s’atrinxeren un miler de persones, que malviuen sense aliments ni subministraments bàsics des de fa setmanes. A més, 600 persones estan ferides, van explicar les autoritats locals.

«Dissabte, 30 d’abril, com a resultat de l’establiment d’una treva i l’obertura d’un corredor humanitari, dos grups de civils van abandonar els edificis residencials adjacents al territori de la planta metal·lúrgica d’Azovstal», va indicar el Ministeri de Defensa rus.

En concret, va especificar que a la tarda va permetre sortir 25 veïns de la localitat i que, en caure la nit, va sortir un segon grup de 21 persones, que van ser conduïdes a Bezimenne. «A tots els civils se’ls va proporcionar allotjament, alimentació i l’assistència mèdica necessària», va assegurar el Ministeri de Defensa rus.

Pel que fa a les 40 persones que ahir van poder sortir de Mariúpol, fonts de l’agència russa TASS van apuntar que el grup, que incloïa 14 dones i vuit nens, va ser tret en autobusos.

A Kíev, Zelenski va rebre ahir la presidenta de la Cambra de Representants del Congrés dels Estats Units, Nancy Pelosi. La visita no anunciada de Pelosi, la dirigent nord-americana de més rang que visita Ucraïna des del començament de la guerra, tenia com a objectiu manifestar el suport del seu país al Govern ucraïnès «fins a obtenir la victòria». «Som aquí per dir-los gràcies per la lluita per la llibertat. La seva lluita és una lluita de tothom», va assegurar.

Compartir l'article

stats