Diari de Girona

Diari de Girona

Estupor a Occident per les baixes d’alts oficials russos

Almenys vuit rellevants caps militars han mort en combat, a més de desenes de rang inferior

És dels aspectes més comentats entre els experts i els comandaments militars occidentals després de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna. En una era bèl·lica en què els comandants amb prou feines trepitgen el camp de batalla, Rússia podria haver perdut fins a vuit generals en poc més de dos mesos de guerra, malgrat que es tracta d’una xifra difícil de confirmar pel secretisme amb què el Kremlin gestiona les baixes.

En la llista d’alts oficials caiguts en combat es trobarien fins i tot alguns que tenen cognom il·lustre, com Vitali Guerasimov, nebot de Valeri Guerasimov, el cap de l’Estat Major de l’Exèrcit. A aquests números s’hi han d’afegir les dotzenes de coronels russos que, segons apunten fonts ucraïneses, han mort com a conseqüències de les accions bèl·liques enemigues. «Es tracta d’una xifra impactant», va destacar Michael McFaul, exambaixador nord-americà a Rússia i gran coneixedor del país.

La mort que potser ha causat més impacte ha estat la d’Andrey Paliy, un comandant de la marina abatut a la ciutat costanera de Mariúpol «malgrat l’escàs nombre de batalles navals» que ha generat la guerra, destaca la revista Foreign Policy. O fins i tot la del mateix Guerasimov, suposadament abatut durant la batalla de Khàrkiv, la segona ciutat del país, a causa d’un error de seguretat en les comunicacions, segons es dedueix d’una conversa interceptada amb posterioritat per militars ucraïnesos. En termes relatius, la xifra es troba en consonància amb la registrada durant la Segona Guerra Mundial, contesa durant la qual quatre centenars de generals soviètics van perdre la vida.

Compartir l'article

stats