Diari de Girona

Diari de Girona

La desinformació i el control polític sobre els mitjans colpegen la llibertat de premsa

Reporters Sense Fronteres denuncia que aquest dret es troba en perill en 132 dels 180 països del món

La llibertat de premsa afronta una situació complicada, en un moment en què l’espai digital globalitzat i sense regular afavoreix les informacions falses i la propaganda. Els règims autoritaris controlen els mitjans, mentre que en les societats democràtiques augmenta el nombre de mitjans que fan passar l’opinió per informació provocant desconfiança.

És la radiografia que mostra la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa del 2022 de Reporters Sense Fronteres (RSF), que alerta de la polarització mediàtica i que la llibertat de premsa es troba parcialment o totalment en perill en 132 dels 180 països del món. Els llocs on la llibertat de premsa té una conjuntura «molt greu» han marcat un rècord, amb 28 països, quan el 2021 eren 20. Corea del Nord tanca la classificació, precedida d’Eritrea (179). Per la seva banda, la segona potència mundial també és a la cua del llistat -Xina (175º)- i expandeix el seu contramodel d’informació dins i fora del país. De fet, la regió semiautònoma de Hong Kong, que ha passat a estar sota control de Pequín, és la que més cau en la classificació (148è, ha caigut 68 llocs).

En l’apartat «molt greu» també hi ha Rússia (155è en la classificació), que en la seva guerra amb Ucraïna ha soscavat la llibertat de premsa a la regió, ja que durant el conflicte bèl·lic, almenys set professionals dels mitjans han estat assassinats.

Compartir l'article

stats