El rei emèrit Joan Carles I tornarà a Espanya aquest pròxim cap de setmana. Concretament, el pare de Felip VI visitarà Sanxenxo (Galícia) aquest dissabte 21 de maig, segons ha avançat Fernando Ónega en el programa Más de uno d'Onda Cero.

El retorn es produeix gairebé tres anys després d'instal·lar-se als Emirats Àrabs. L'anunci es produeix després de la conversa telefònica entre pare i fill, amb motiu del viatge del monarca espanyol aquest diumenge a Abu Dhabi per traslladar les seves condolences per la mort de l'anterior cap de l'Estat d'Unió dels Emirats Àrabs. En aquesta xerrada, tots dos van acordar veure's a Madrid quan Joan Carles I tornés.

Segons fonts del seu entorn consultades per El Periódico de Catalunya, del mateix grup editorial de Diari de Girona, el desig de Joan Carles I és continuar residint a l'estranger i tornar a Espanya tan sols "algunes temporades". L'excap d'Estat viu a Unió dels Emirats Àrabs des d'agost de 2020 després de la publicació de nombroses informacions comprometedores pels seus presumptes negocis opacs.

Després de la seva abdicació, el juny de 2014, el Govern de Mariano Rajoy va modificar el reial decret 1368/1987 sobre règim de títols, tractaments i honors de la família reial i dels regents per, entre altres coses, introduir un paràgraf en el qual s'assenyala que Joan Carles de Borbó "continuarà vitalíciament en l'ús amb caràcter del títol de Rei, amb tractament de majestat i honors anàlegs als establerts per a l'Hereu de la Corona".

Aquest decret, que l'Executiu actual podria haver canviat, obliga a tractar amb dignitat a l'emèrit i pot suposar que s'allotgi "en un lloc oficial discret", assenyalen fonts pròximes a l'antic monarca. Les conseqüències d'aquest tractament, per exemple, a nivell de seguretat dels cossos i forces de l'Estat es podrà veure des del mateix moment en què baixi de l'avió a Madrid i requereixi un dispositiu proporcional al títol. En aquests moments, de fet, diversos guàrdies civils fan torns rotatoris per protegir l'excap d'Estat a Abu Dhabi.