Diari de Girona

Diari de Girona

Tiroteig racista amb 10 morts a Nova York

Onze de les 13 persones tirotejades eren negres

Dos cadàvers romanien fora del supermercat hores després del tiroteig. | REUTERS

Diversos dels principals problemes dels Estats Units, el racisme, l’extremisme i la violència amb armes de foc, es van combinar dissabte de forma tràgica a Buffalo, al nord de l’estat de Nova York. Un adolescent blanc de 18 anys va perpetrar un tiroteig massiu en un supermercat d’aquesta localitat que va causar 10 morts i tres ferits. Onze de les persones que van rebre trets eren negres, segons van explicar les autoritats, que investiguen allò succeït com un «crim d’odi» i «extremisme violent nacional».

El sospitós, que va ser detingut al supermercat i ha estat imputat amb càrrecs d’assassinat en primer grau dels que s’ha declarat innocent, ha estat identificat com a Payton Gendron. Segons les autoritats, havia planejat a consciència l’atac al supermercat Tops Friendly Market, situat en un barri predominantment negre, a uns 5 quilòmetres de centre de Buffalo, la segona ciutat més gran de Nova York amb una població de 250.000 habitants.

Gendron va retransmetre en viu a Twtich les seves accions. Les autoritats investiguen també com a seu un manifest de 180 pàgines que va aparèixer a internet després de la seva detenció. En el text, es defineix com un supremacista blanc, feixista i antisemita i defensa la teoria de la conspiració del «gran reemplaçament», que als EUA alimenten influents veus conservadores com la del presentador de FoxNews Tucker Carlson. Aquesta teoria suggereix que s’intenta reemplaçar la població blanca amb persones negres i acusa els demòcrates d’estar fent servir la immigració per aconseguir votants més obedients.

«Genocidi blanc»

El manifest, on Gendron parla d’un suposat «genocidi blanc», lamenta la diversitat racial dels EUA i critica els progressistes acusant-los d’haver triomfat només en «ensenyar els nens blancs a odiar-se a ells mateixos», inclou també lloances a l’autor de la massacre racial del 2015 contra una església negra a Charleston, Carolina del Sud, en què van morir nou persones tirotejades. Lloa també l’autor de l’atemptat contra dues mesquites a Christchurch, a Nova Zelanda, que va deixar 51 víctimes mortals i de la qual el responsable també va fer una retransmissió parcial a les xarxes socials.

Gendron va conduir més de 350 quilòmetres des de Conklin, una localitat de 5.000 habitants a la frontera amb Pennsilvània, fins al supermercat que havia triat i estudiat amb cura. Va arribar cap a dos quarts de tres de la tarda, armat amb un rifle d’assalt i proveït amb material tàctic d’estil militar, de la vestimenta de camuflatge a un casc i armilla antibales. Primer va disparar contra quatre persones a l’aparcament, tres de les quals van morir. Després va entrar al supermercat, on el seu equip protector el va salvar dels trets d’un agent de seguretat que era un policia retirat. Aquest va morir sota el foc de l’adolescent, que va seguir disparant dins del comerç.

En una roda de premsa, Trini Ross, fiscal del districte oest de Nova York, va assenyalar que la seva oficina i les agències de l’ordre estan investigant els fets com un «crim d’odi» i «extremisme violent nacional».

El president Joe Biden va emetre un comunicat en què va titllar d’«aberrant» qualsevol «crim d’odi racialment motivat». «Qualsevol acte de terrorisme nacional, incloent-hi un de perpetrat en nom d’una ideologia nacionalista blanca repugnant, és contrari a tot el que defensem», va assenyalar. «L’odi no ha de tenir refugi. Hem de fer tot el que estigui en el nostre poder per acabar amb el terrorisme nacional impulsat per l’odi», va afegir.

Gairebé 200 tirotejos massius

Segons la base de dades Gun Violence Archive, als Estats Units s’han produït des de començament d’any 198 tirotejos massius, però aquest de Buffalo és el més letal del 2022. Ara fa una mica més d’un any 10 persones més van morir en un altre tiroteig massiu perpetrat en un supermercat a Colorado i encara no s’han fet públiques les possibles motivacions de l’home detingut en aquell cas.

El cas ha ressuscitat els records d’un altre tiroteig supremacista que es va produir a El Paso (Texas) el 2019, que va deixar 20 víctimes mortals. L’autor d’aquella massacre, que va posar sota el focus el discurs xenòfob de Donald Trump, parlava d’una «invasió hispana» i volia «matar mexicans». També el racisme va estar darrere del tiroteig el 2018 en una sinagoga de Pittsburgh i la teoria conspirativa del «gran reemplaçament» va bategar darrere de les motivacions de l’autor d’un altre tiroteig en una sinagoga a Califòrnia el 2019.

Compartir l'article

stats