Un alt funcionari de l'Organització Mundial de la Salut ha assegurat que els alts nivells de transmissió del coronavirus entre persones no vacunades, com està passant a Corea del Nord, amb més d'1,8 milions de casos sospitosos des d'abril, crea un major risc de noves variants. El país, membre de l'OMS, està lluitant amb el seu primer brot reconegut de covid, la qual cosa alimenta les preocupacions sobre una crisi important a causa de la falta de vacunes i infraestructura mèdica.

"Hem sol·licitat a Corea del Nord que comparteixi dades i informació, i els oferim suport tècnic i subministraments que inclouen test, diagnòstics, medicines essencials i vacunes ja llestes per arribar al país", va assenyalar en una roda de premsa el director general de l'OMS, l'etíop Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El màxim responsable de l'OMS va assegurar que està especialment preocupat pel fet que no hi ha hagut cap campanya de vacunació anticovid entre la població nord-coreana, "i moltes persones pateixen problemes previs de salut que els posen en risc de desenvolupar formes greus o mortals de la malaltia".

Tedros va estendre la seva preocupació a altres Estats del món que tampoc han iniciat campanyes de vacunació, com en el cas d'Eritrea, el país del qual és originària la seva família.

La premsa estatal nord-coreana va informar aquest dimarts de sis noves morts per covid al país, que suma ja 56 morts, mentre més de 663.000 persones estan en tractament.

Ràpida transmissió

La situació en el país preocupa, ja que la subvariant òmicron detectada s'ha demostrat molt contagiosa i pel fet que el règim no ha posat una sola vacuna, va rebutjar el 2021 la donació de gairebé cinc milions de dosis i no sembla tenir intenció de dissenyar encara un pla nacional d'inoculació.

Les dades, de fet, reflecteixen una transmissió molt ràpida per tot el país (gairebé el 7% de la població sembla haver-se contagiat en menys d'un mes), amb especial incidència a la capital, Pionyang, i en municipis amb alta activitat econòmica i enllaços logístics com Nampo (oest), Kaesong (sud) o Rason (nord-est).

Les últimes dades apunten al fet que gairebé el 40% de les morts corresponen a majors de 60 anys, tot i que al seu torn gairebé un terç dels morts són menors de 20 anys.

"Màxima emergència"

Kim Jong-un va parlar d'"immaduresa" o "actituds negatives" en "la fase primerenca" de l'emergència sanitària, en la qual, va dir, "el temps és vital".

Al seu torn, va lloar el nou sistema de "màxima emergència" estatal a nivell epidèmic, que segons KCNA, ha mobilitzat a 3.000 militars per assegurar el subministrament de medicines a 1,4 milions de funcionaris de salut pública, així com a estudiants i professors del sector mèdic.

Mentrestant, el Govern sud-coreà va dir que el règim va ignorar, per tercer dia, la seva comunicació per reunir-se i tractar l'enviament d'ajuda incondicional que Seül ha promès.

Diversos mitjans han informat d'avions nord-coreans carregant subministraments en aeroports xinesos, mentre que Moscou i Pionyang van tractar directament l'enviament d'ajuda.

Molts experts creuen, no obstant això, que Corea del Nord, que porta tancada i barrada des de 2020, no acceptarà l'enviament de vacunes perquè implica rebre personal extern per assessorar les cadenes de fred.