Els combats a la regió del Donbàs, a l’est d’Ucraïna, van arribar ahir a la seva «màxima intensitat», segons les autoritats locals. Les tropes russes fa setmanes que intenten aconseguir el control de les províncies prorusses de Donetsk i Lugansk, però la fèrria resistència ucraïnesa els està obligant a combatre pràcticament carrer per carrer. Fonts de l’Exèrcit del país van informar que un total de 41 poblacions d’aquesta zona van ser bombardejades. «Hem entrat en una etapa extremadament difícil i llarga» del conflicte, va avisar la viceministra de Defensa d’Ucraïna, Ganna Malyar.

El focus de la guerra se situa ara a Severodonetsk. La localitat és clau perquè Rússia controli totalment el Donbàs. Això permetria a Moscou dominar una franja de terreny que recorre l’est i el sud d’Ucraïna fins a la península de Crimea, que es va annexionar el 2014.

Segons el titular d’Exteriors del país, Dmytro Kuleba, «algunes ciutats i pobles ja no existeixen» a causa dels intensos bombardejos. «Han estat reduïts a ruïnes per l’artilleria russa, pels sistemes russos de llançament múltiple de coets», va afegir abans de destacar que és precisament aquest tipus d’armes les que necessita Ucraïna.

Serhiy Haidai, governador de Lugansk, va destacar que «la situació a la ciutat és molt difícil» i «la setmana que ve serà decisiva». A Severodonetsk i pobles veïns segueixen unes 15.000 persones i, segons el governador, la majoria no vol marxar malgrat els bombardejos. En aquesta regió, les ciutats ubicades a primera línia del front han quedat desertes i els que encara queden, la majoria ancians, passen gairebé tot el dia amagats en soterranis.

A la població veïna de Lisichansk, la policia va haver de prendre el control dels serveis funeraris per enterrar els morts. Almenys 150 van haver de ser sepultats en una fossa comuna.