Diari de Girona

Diari de Girona

El COE decidirà entre Catalunya i l’Aragó si no hi ha acord olímpic

Blanco obre aquesta porta davant la falta de pacte després de 10 mesos de negociacions infructuoses

El COE segueix decidit a presentar una candidatura per als Jocs d’Hivern del 2030. Així ho va assenyalar ahir Alejandro Blanco a l’assemblea del Comitè i així ho traslladarà avui a Thomas Bach, president del COI. Blanco li demanarà més temps per concretar com serà el projecte davant la falta d’acord per concretar un conjunt catalanoaragonès. En cas que segueixi sense haver-hi pacte olímpic, una assemblea extraordinària del COE votarà entre les propostes de Catalunya i l’Aragó.

L’assemblea anual ordinària del COE va aprovar aquesta sortida en cas que segueixi el bloqueig. «Aquest Comitè ja va triar entre Jaca i Granada una candidatura per als Jocs d’hivern i entre Sevilla i Madrid per als d’estiu. Però una elecció entre les dues seria la segona opció. Buscarem la primera, que és que hi hagi acord. En això encara segueixo creient», va apuntar Blanco després del conclave.

El president del comitè espanyol va explicar durant la reunió la feina feta fins que la setmana passada va decidir fer un cop sobre la taula, després que l’Aragó es despengés de l’acord tècnic que situava 54 proves a territori aragonès i 42 a Catalunya. Dimecres passat va assegurar que presentaria davant del COI una proposta amb qui s’hi volgués sumar, obrint-la a estacions aragoneses, amb o sense el suport del president Javier Lambán. Ara, en un nou gir de guió, planteja que hi hagi una votació per triar entre l’opció de Catalunya o de l’Aragó.

Cal recordar que Jaca s’havia postulat, sense èxit, quatre vegades (1998, 2002, 2010 i 2014). Barcelona, malgrat el tret de sortida de Jordi Hereu el 2010, va renunciar als Jocs del 2022 i 2026.

Nova crítica de Lambán

Blanco trucarà demà Lambán i Aragonès després de reunir-se avui amb el president del COI. El president de l’Aragó va lamentar ahir que «el COE ha intentat arrossegar la posició de Catalunya sense un esforç mínim per a l’acord» i va dir que prefereix que «no hi hagi Jocs a que n’hi hagi en condicions de desigualtat».

«Catalunya vol els Jocs. Si no hi ha possibilitat que s’arribi a un acord demanem al COE que explori totes les alternatives abans de perdre aquesta oportunitat. Nosaltres no renunciarem als Jocs», van insistir fonts de la Generalitat, que es resisteixen a perdre aquest tren. Ara, per primera vegada des del 2019 (quan el COE va proposar a la Generalitat que, per evitar dispendis innecessaris, es pogués sumar l’Aragó per suplir les mancances del projecte olímpic), es dibuixa l’opció que Catalunya vagi en solitari. El Govern va decidir divendres passat posposar la consulta al territori per la falta d’acord amb l’Aragó.

Compartir l'article

stats