Un grup d’homes equipats amb armes de foc i explosius van atacar diumenge una església catòlica a la regió d’Ondo, al sud-oest de Nigèria, i van matar un nombre indeterminat de persones; almenys 21, segons fonts locals, encara que els mitjans de comunicació eleven el balanç a mig centenar.

L’atac va tenir lloc durant la missa matutina a l’església catòlica de Sant Francesc a la localitat d’Owo, en una regió que fins ara s’havia mantingut fora de perill dels atacs de gihadistes i de les bandes criminals actives en altres regions del país. Richard Olatunde, portaveu del despatx del governador de l’estat d’Ondo, va assenyalar que hi va haver una explosió amb dinamita dins de l’església abans que homes armats obrissin foc a través de les finestres durant la missa. Aquest atac, que va ser qualificat d’«assassinat odiós de fidels» pel president Muhammadu Buhari, no va ser reivindicat.

Missatge del Papa

Després de la matança, el papa Francesc va lamentar la mort de «desenes de fidels, entre ells nombrosos nens, durant la celebració de la Pentecosta», la festa cristiana que celebra la vinguda de l’Esperit Sant, va indicar el seu servei de premsa en un comunicat. «Encara és aviat per dir quantes persones han mort. Però nombrosos fidels van perdre la vida i altres van resultar ferits», va afirmar Ibukun Odunlami, portaveu de la policia a la regió d’Ondo. Un testimoni dels fets va explicar que almenys 20 fidels van ser assassinats: «Passava pel barri quan vaig escoltar una forta explosió i trets a l’interior de l’església».

La seguretat és un repte important al país més poblat d’Àfrica i la major economia del continent. Els atacs contra els llocs religiosos són especialment sensibles i augmenten la tensió a Nigèria, majoritàriament cristiana al sud i musulmana al nord.

Des de fa 12 anys, les forces de seguretat afronten una insurrecció gihadista al nord-est del país, mentre que grups criminals cometen segrestos multitudinaris al nord-oest i al centre, i al sud-est operen grups separatistes. De tota manera, aquest tipus d’accions no són habituals al sud-oest de Nigèria, normalment exempt de la violència que sacseja altres zones del país.

En canvi, des de fa 12 anys, les forces de seguretat afronten una insurrecció gihadista al nord-est del país, mentre que grups criminals cometen segrestos multitudinaris al nord-oest i al centre, i al sud-est operen grups separatistes. Al nord-est opera el grup gihadista Boko Haram, l’acció del qual ha desembocat en 40.000 morts i dos milions de desplaçats.