Almenys 46 persones migrants han estat trobades mortes a l'interior d'un tràiler a la ciutat estatunidenca de Sant Antonio, a Texas, després d'asfixiar-se a causa de la falta d'oxigen i les altes temperatures, segons ha informat la cadena CNN.

Les autoritats locals han detallat que a més de les persones mortes, altres 16 migrants han estat traslladats a hospitals propers en condicions diverses.

"Sembla que havien estat part d'una possible operació de contraban de persones (...) havien estat allí durant potser un parell de dies. No havien estat alimentats ni cuidats. No els havien donat aigua ni menjar ni res per l'estil i òbviament estaven intentant aconseguir ajuda", ha detallat el sotscap de la Policia de Sant Antonio, Eric Hightower, en declaracions recollides per News 4 Sant Antonio.

Al lloc s'hi han traslladat vehicles policials, camions de bombers i ambulàncies per atendre als migrants que es trobaven a l'interior del tràiler.

La Policia de Sant Antonio ha iniciat les tasques de cerca i captura del conductor del vehicle, que l'hauria abandonat en algun moment abans que el tràiler fos trobat en una àrea remota als afores de la ciutat, ha informat la cadena ABC.

El governador de Texas, Greg Abbott, ha culpat el president dels Estats Units, Joe Biden, d'haver provocat la mort dels migrants.

"Aquestes morts pesen sobre Biden. Són el resultat de les seves letals polítiques de fronteres obertes. Mostren les conseqüències mortals de la seva negativa a fer complir la llei", ha assegurat Abbott al seu compte de Twitter.

Tràfic de persones

El camió va ser localitzat per agents d’una branca del Departament de Seguretat Nacional especialitzada en casos de tràfic de persones, segons una de les fonts federals de ‘The Washington Post’. Aquesta agència és la que s’ha posat al capdavant d’aquesta investigació.

Ruby Chavez, una veïna de l’àrea on es va localitzar el camió i que va acudir allà amb el seu marit després de veure les notícies a la televisió, va dir a ‘The New York Times’ que aquesta zona és un punt habitual en què els traficants deixen immigrants. «Pots dir que acaben d’arribar», explicava. «Els veus amb les maletes o demanant diners o menjar. És trist, i estem sentint que hi ha nens».

Crisi polititzada

Les morts arriben en un moment en què els encreuaments de la frontera sud dels EUA des de Mèxic sense papers s’han disparat. Segons les últimes dades de l’agència de Duanes i Protecció de fronteres (CBP per les seves sigles en anglès), al maig es van realitzar gairebé 240.000 detencions, un 2% més que el mes anterior i entre les xifres més altes registrades mai.

Les dades de les autoritats mostren també que, tot i que es manté l’elevada arribada de migrants de Mèxic, Amèrica Central, Cuba i Haití, hi ha cada vegada nombres més alts de migrants que arriben d’altres països com l’Índia, Rússia i Turquia.

En la tragèdia d’aquest dilluns encara es desconeixen les nacionalitats de les víctimes que aparentment van morir asfixiades al camió. Així ho va dir el secretari de relacions exteriors de Mèxic, Marcelo Ebrard, en un missatge a Twitter en què va informar que es dirigeix a la zona el cònsol i va mostrar les «condolences a les víctimes i les seves famílies».