Llargues penes de presó en resposta a l’atac més mortífer d’Estat Islàmic (EI) a Europa. El Tribunal de París va condemnar aquest dimecres a la tarda a cadena perpètua no revisable Salah Abdeslam, l’únic supervivent dels gihadistes que van perpetrar els atemptats del Bataclan i les terrasses parisenques del 13 de novembre del 2015. També va castigar amb una pena de presó permanent revisable altres membres del comando involucrats en la preparació d’aquesta matança gihadista, que es va saldar amb 131 morts i més de 400 ferits.

«La culpabilitat de Salah Abdeslam com a coautor d’aquests assassinats en relació amb un projecte terrorista és confirmada per la cort, ja que es considera que el conjunt d’objectius s’han de reconèixer com una única i mateixa escena del crim», va assegurar el jutge Jean-Louis Périès en la lectura de la sentència davant una sala plena a vessar a la històrica seu del Tribunal de París. És a dir, el van considerar culpable del delicte d’«assassinat en banda terrorista». Al llarg del judici, Abdeslam s’havia defensat assegurant que «no va matar ningú» i que va renunciar a fer esclatar el seu cinturó d’explosius en un bar del nord de París «per humanitat». Però la sentència posa en dubte aquesta versió al recordar que el seu cinturó era defectuós.

El tribunal va seguir la petició de la fiscalia i va condemnar Abdeslam, de 32 anys, a cadena perpètua no revisable. Es tracta de la pena més severa del codi penal francès, que fins ara només s’havia pronunciat en quatre ocasions per assassins en sèrie. En teoria, comporta un empresonament de per vida. Però al cap de 30 anys entre reixes, els condemnats poden demanar una modificació de la pena i se’ls pot acordar després d’haver consultat metges psiquiàtrics i els seus familiars.

Penes d’entre 30 i menys de 10 anys de presó

Penes d’entre 30 i menys de 10 anys de presóDe fet, els magistrats van reconèixer com a culpables 19 acusats de la totalitat dels delictes que pesaven sobre ells. Sis, considerats els autors intel·lectuals, van ser jutjats en la seva absència a l’estar en parador desconegut, probablement morts. Les penes van oscil·lar entre 30 i menys de 10 anys de presó. El tribunal va absoldre d’alguns dels delictes un dels 20 acusats, Farid Kharkhach, jutjat per haver proporcionat documents d’identitat falsos als gihadistes.

La sentència posa punt final a un procés que quedarà inscrit en els annals de la justícia gal·la, tant per la seva dimensió com la rellevància dels fets jutjats. Durant gairebé 10 mesos d’audiències, 14 acusats, centenars d’advocats i parts civils, policies francesos i belgues o l’expresident François Hollande van comparèixer davant els jutges. Malgrat intervencions commovedores de les víctimes i alguns interrogatoris abruptes, el judici va transcórrer sense grans incidents. I tampoc va ser instrumentalitzat per la ultradreta.