Nova Zelanda ha ampliat la seva llista d’organitzacions relacionades amb el terrorisme i ho ha fet sumant al grup ultradretà nord-americà Proud Boys, implicat en l’assalt al Capitoli del gener del 2021, i també a l’organització paramilitar neofeixista The Base, també dels EUA.

La mesura adoptada pel Govern de Jacinda Ardern implica que qualsevol persona que tingui propietats o vincles financers amb The Base i Proud Boys podrà ser processada en els tribunals del país oceànic i condemnada fins i tot amb set anys de presó en virtut de la Llei de Supressió del Terrorisme, segons va informar aquest dijous l’emissora Radio New Zealand.

A més, qualsevol persona o institució que sospiti que aquestes organitzacions tenen actius a Nova Zelanda té l’obligació de denunciar-ho davant la Policia.

La iniciativa es produeix després que el comitè legislatiu nord-americà, que investiga l’assalt al Capitoli, conclogués el 6 de juny que aquest grup va ser darrere de l’atac al Congrés i, que abans de l’assalt, més de 250 dels seus membres van presentar-se a la seu parlamentària.

D’altra banda, The Base va ser inclòs per les seves intencions d’impulsar «una guerra racial» que pretén desencadenar el col·lapse de la democràcia nord-americana, d’acord amb els documents oficials.

The Base, fundat el 2018, és un grup paramilitar neonazi actiu als Estats Units i el Canadà, i que es creu que compta amb cèl·lules a Europa, Sud-àfrica i Austràlia.

Atemptat del 2019

Nova Zelanda va redoblar la seva lluita contra l’extrema dreta després de l’atemptat supremacista perpetrat per l’australià Brenton Tarrant el 15 de març del 2019 quan va assassinar 51 persones i en va ferir 40 en un atac amb armes de gran envergadura contra dues mesquites de la ciutat de Christchurch.

L’autor d’aquest atac supremacista, que va retransmetre en directe part de l’assalt i va publicar el seu ideari a les xarxes socials, va ser condemnat a cadena perpètua sense dret a llibertat condicional i és la primera persona jutjada per terrorisme en la història d’aquest país oceànic.