L’ajuntament de Mariúpol, la ciutat ucraïnesa que es va rendir després d’un llarg i cruel setge de les tropes russes, ha denunciat avui que més de 10.000 residents d’aquesta ciutat portuàriasota control rus es troben reclosos en presons de l’autoproclamada República Popular de Donetsk, al Donbass.

«Civils pacífics han sigut detinguts pels ocupants i enviats a llocs de detenció. Es té coneixement de quatre d’aquestes presons: dos a Olénivka, el centre de detenció de Donetsk i Makíivka», van indicar les autoritats locals en un missatge per Telegram recollit per les agències Ukrinform i Unian.

Van precisar que «la gent està retinguda en condicions terribles i inhumanes, com en un camp de concentració, tancats en cel·les estretes de 2 per 3 metres amb 10 persones».

Segons l’Ajuntament de Mariúpol, els detinguts amb prou feines reben aigua i menjar, no surten a l’exterior, no tenen accés a atenció mèdica normal i «són sotmesos a diverses formes de tortura, des de psicològica fins a física».

L’alcalde de Mariúpol, Vadim Boitxenko, va fer una crida a la Creu Roja Internacional i a l’ONU a «parar atenció a la detenció il·legal de civils a la ciutat», a «utilitzar totes les eines possibles per obtenir llistes de presos» i a assegurar-se que les condicions de la seva estada siguin «dignes».

Va demanar, a més, «treballar junts per a l’alliberament de tots els residents de Mariúpol».