El coronavirus SARS-CoV-2 continua mutant i perfeccionant-se. Ara, una nova subvariant d’òmicron, coneguda com a BA.2.75 o centaurus, s’ha detectat per primera vegada a l’Índia i ha generat preocupació entre els experts en salut en ser cinc vegades més ràpida en el procés de contagi que altres variants.

BA.2.75, una subvariant de segona generació d’òmicron BA.2, registra, segons els científics indis, un avantatge de creixement del 18 per cent sobre altres subvariants d’òmicron que circulen actualment a l’Índia, va informar ’The Indian Express’.

Els subllinatges d’òmicron han sigut les soques dominants que circulen per tot el món, amb noves mutacions en constant evolució. BA.2.75 s’ha detectat en uns 10 estats de l’Índia.

BA.2.75 podria estar darrere del recent augment de covid-19 a l’Índia, afirmen els experts. En els últims 10 dies, el nombre de casos nous al país ha oscil·lat entre 15.000 i 19.000, mentre que el número dels últims mesos s’havia mantingut per sota dels 3.000.

«Un dels motius de preocupació sobre aquesta variant és la mutació G446S, la qual experimentalment se sap esquiva a neutralització immune», va tuitejar l’argentí Oscar Cingolani, professor de Medicina i director del Centre d’Hipertensió Arterial i de la Unitat de Cures Crítiques (UCC) Cardiovasculars de l’Hospital Johns Hopkins. A més de l’Índia, la soca també ha sigut reportada per alguns altres països, inclosos el Japó, Alemanya, el Regne Unit, el Canadà, els EUA, Austràlia i Nova Zelanda.