Diari de Girona

Diari de Girona

Els laboristes augmenten la pressió sobre Johnson perquè deixi ja el Govern

Starmer assegura que forçarà una moció de censura al Parlament la setmana que ve si l’encara primer ministre insisteix a seguir en el càrrec

Sunak i Johnson (dreta) en una fotografia d’arxiu. | EUROPA PRESS

El líder laborista, Keir Starmer, ha augmentat la pressió sobre Boris Johnson perquè dimiteixi immediatament i no esperi tres mesos fins que el seu partit triï el seu substitut com pretén l’encara primer ministre. I va insistir que presentarà una moció de censura al Parlament si no se’n va de manera immediata. Johnson va dimitir dijous com a líder del seu partit però no com a primer ministre. Johnson va dir que es quedarà en el càrrec fins que els conservadors celebrin les primàries, en principi, la tardor que ve. Va nomenar nous ministres per cobrir les vacants dels dimissionaris amb membres lleials i sense pes dins del partit i els va dir que el temps que els quedava el dedicarien a complir el programa electoral.

Starmer amenaça de demanar una moció de censura contra Johnson al Parlament si no se’n va. «El seu propi partit va concloure que no és apte per ser primer ministre», va dir Starmer després de l’agònica dimissió de Johnson. «Si no es desfan d’ell, llavors els laboristes defensarem l’interès nacional i farem un vot de censura perquè no podem continuar amb aquest primer ministre aferrant-se durant mesos i mesos», va afegir.

Situació «insostenible»

Bona part del Partit Conservador és partidari que Johnson se’n vagi immediatament i es nomeni un primer ministre interí mentre dura el procés d’elecció del nou líder. Entre ells, l’exprimer ministre conservador John Major, que va dir que mantenir Johnson en el càrrec és «imprudent i pot ser insostenible». Tot i això, el nou ministre d’Educació, nomenat per Johnson abans de dimitir, James Cleverly, va rebutjar l’opinió de Major.

«Crec que provar la capacitat d’un candidat per arribar més enllà de la bombolla de Westminster és increïblement important, així que crec que és una part important del procés», va dir. Cal recordar que, després de la dimissió de Theresa May el 2019, les primàries que va guanyar Johnson es van celebrar en tres setmanes i també va ser un mes de juliol. Si Johnson perdés la moció, estaria obligat a convocar eleccions i els conservadors haurien de triar un líder molt de pressa. Seria una mala jugada per part dels conservadors i Johnson perjudicaria el seu partit.

La pressió de Starmer es produeix també després que la policia comuniqués que tant ell com la seva número dos, Angela Rayner, no van incomplir les normes de la covid durant el confinament. Havien estat fotografiats bevent cervesa i menjant curri i denunciats. Starmer havia promès dimitir si concloïen que va incomplir les normes, a diferència de Boris Johnson, que es va negar a dimitir malgrat vulnerar la llei.

«La gent em deia que arriscava massa en dir que renunciaria si em multaven. Però per mi era una qüestió de principis», va dir en relació amb Johnson, que va ser multat per la policia per vulnerar les normes de la covid. «No hauria de ser controvertit dir que els que fan la llei no la poden infringir», va concloure.

Dilluns el grup parlamentari conservador triarà els seus nous líders, que comunicaran quan seran les primàries, en principi previstes per al setembre o l’octubre, però podrien avançar-se davant la pressió de Starmer. Ahir es va presentar el primer candidat per a les primàries. Es tracta de Rishi Sunak, extitular de Finances.

Compartir l'article

stats