Diari de Girona

Diari de Girona

Un organisme marroquí diu que Espanya hauria d’haver obert la tanca de Melilla

Una entitat governamental de drets humans comptabilitza un total de 23 morts en l’últim incident i atribueix a l’asfíxia la major part d’elles

Cossos sense vida o agonitzant a Melilla, el 24 de juny. | EUROPA PRESS

El Consell Nacional dels Drets Humans (CNDH) assegura que ha comptabilitzat 23 cadàvers a la morgue de l’hospital de Nador dels migrants que van morir el 24 juny a la frontera del Marroc amb Melilla i afegeix que se’ls està realitzant l’autòpsia i proves d’ADN. També assenyala que la policia espanyola no hauria prestat assistència a les persones migrants en el salt. Aquesta organització oficialista marroquina va presentar ahir a Rabat les conclusions preliminars de la seva investigació sobre el que va passar a la tanca.

La CNDH assenyala que la principal causa de mort va ser l’asfíxia, també les empentes que es van produir i la caiguda d’una de les tanques, encara que de moment no descarten altres hipòtesis. «Només l’autòpsia ho pot determinar amb exactitud». Explica que dels 23 morts, cinc van perdre la vida abans d’arribar a l’hospital. En total, 217 persones van resultar ferides, 77 eren migrants i 140 policies.

Segons van explicar en una roda de premsa els responsables de la investigació, en alguns casos no s’ha pogut determinar si l’origen de les lesions d’alguns dels immigrants està en caigudes i empentes o en lesions derivades d’un ús desproporcionat de la força. I va afegir que la policia marroquina va utilitzar gasos lacrimògens i porres, però va descartar l’ús d’armes de foc.

«Invoquem les informacions de les oenagés que diuen que la policia espanyola va fer servir la violència i que es va prohibir donar assistència als migrants», va manifestar Amina Bouayach, presidenta del CNDH. «Era la seva responsabilitat obrir les portes», va dir sobre l’actuació espanyola. «Els migrants s’amuntegaven en un espai molt estret. Tot i això, les portes van estar tancades, cosa que probablement va provocar l’elevat nombre de morts i ferits», es pot llegir en l’informe, en què també expressen que la vigilància de la Guàrdia Civil i les millores tècniques de la tanca «no impedeixen que els migrants creuin». I relaten que «se segueixen registrant morts, a més dels centenars de migrants que són retornats».

A més, segons la CNDH, «s’està produint un canvi radical en la manera com els immigrants intenten creuar de Nador a Melilla». Pel que fa al salt del 24 de juny, «els migrants es van mostrar extremadament violents en els enfrontaments amb les forces de l’ordre», relata l’informe. Calculen que van intentar saltar unes 2.000 persones i que portaven «pals, pedres i armes blanques».

Compartir l'article

stats