Diari de Girona

Diari de Girona

El Govern central aprovarà avui el sostre de despesa per al 2023

L’executiu afronta un període d’incertesa tenint en compte que fa dos exercicis que bat xifres rècord

Comencen els tràmits per als pressupostos de l’Estat per a l’any que ve. El Govern preveu aprovar avui el límit de despesa no financera del 2023, conegut com a sostre de despesa, amb què dóna el tret de sortida a l’elaboració als comptes de l’any que ve. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va confirmar en una entrevista a La Sexta que la intenció és que el sostre de despesa es tracti en el Consell de Ministres d’avui. El juliol de l’any passat, l’executiu va aprovar el límit de despesa no financera del Pressupost de l’Estat per al 2022, que es va augmentar lleugerament fins als 196.142 milions d’euros, incloent-hi transferències extraordinàries a les comunitats autònomes i la Seguretat Social i part dels fons europeus.

En un context marcat per l’escalada inflacionista i la incertesa generada per la guerra a Ucraïna després de la invasió de Rússia, l’executiu té el repte de donar llum verda a un nou sostre de despesa, tenint en compte que fa dos anys que bat xifres rècord.

Aquest pas és el punt d’inici del camí cap a l’aprovació dels darrers comptes públics d’aquesta legislatura del Govern de coalició, que tenen com a objectiu consolidar el creixement econòmic i la creació de llocs de treball, però tenint en compte el complex panorama econòmic actual. L’últim quadre macroeconòmic del Govern estableix un creixement econòmic per al 2022 del 4,3%, amb la previsió que la recuperació dels nivells prepandèmia arribarà en el primer trimestre del 2023.

Inflació alta tot l’estiu

Tot i això, l’alça de la inflació, que es preveu que continuï en nivells elevats tot l’estiu, ja està pressionant els comptes de llars i empreses. Segons les dades definitives de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’índex de preus de consum (IPC) va pujar un 1,9% al juny en relació amb el mes anterior i va disparar la taxa interanual fins al 10,2%, el nivell més alt des de l’abril del 1985. Tot i que l’executiu defensava fa uns mesos que el repunt inflacionista seria «transitori», les dades mostren que aquesta escalada no s’ha aturat.

Compartir l'article

stats