El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el seu govern aprovarà el pròxim dilluns un paquet de mesures urgents d'estalvi energètic. Segons Sánchez, seran mesures «raonables» que «no implicaran retallades» però sí «una assumpció en primera persona» per part d'empreses, administracions i ciutadans per reduir la factura elèctrica. El Consell de Ministres de dilluns també aprovarà un decret de cooperació entre administracions en la prevenció i extinció d'incendis.

A més, al setembre el govern espanyol proposarà a la Comissió Europea una reforma del mercat elèctric per deslligar el preu del gas al de l'electricitat, i una nova intervenció al mercat energètic per posar un topall, un límit màxim, al preu de les emissions de CO₂. Sánchez no ha volgut desgranar el contingut del paquet de mesures que s'aprovarà al Consell de Ministres de dilluns i que després es donarà a conèixer als ciutadans. Ha assenyalat que l'objectiu és que l'Estat redueixi un 7% l'ús d'energia, en la línia dels compromisos assolits amb Europa.

Tots sense corbata

El president espanyol ha comparegut sense corbata. Ell mateix ho ha fet notar durant la roda de premsa quan ha anunciat que ha demanat als ministres i al sector privat que facin el mateix gest per estalviar energia. «Si encara no ho han fet, que quan no sigui necessari no utilitzin la corbata», ha dit.

Aire condicionat als centres comercials

El president espanyol ha afirmat que tots els mecanismes del pla han estat prèviament debatuts amb el sector privat, i també han estat treballats per diversos ministeris sota la batuta de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera. Ha posat com a exemple de l'objectiu de les mesures el fet que els centres comercials tinguin un aire condicionat a baixa temperatura. «Està clar», ha dit, que la temperatura està «massa baixa». En tot cas ha apuntat que es busca que «tots col·laborem en una tasca prioritària que reduirà la nostra factura energètica i la nostra dependència de Putin».

«Coordinació» contra els incendis

Pel que fa al decret de mesures de coordinació contra els incendis, ha afirmat que servirà per «enfortir» les capacitats de totes les administracions en les tasques de prevenció i extinció d'incendis. «La forma de lluitar contra els incendis ha canviat. Els plans de prevenció han de durar 12 mesos, i això implica augmentar les capacitats», ha dit. En aquest marc, ha recordat que la Unitat Militar d'Emergències (UME) ha participat en l'extinció del 80% dels grans incendis malgrat que aquesta és una competència autonòmica. «Cal establir uns mínims perquè no existeixin diferències entre els serveis d'extinció d'unes comunitats autònomes i altres, i reforçar la coordinació», ha dit.

Pel que fa a les dues propostes que el govern espanyol elevarà a Brussel·les al setembre per a la reforma del mercat elèctric per deslligar el preu del gas al de l'electricitat, i una nova intervenció al mercat energètic per posar un topall, un límit màxim, al preu de les emissions de CO₂, ha apuntat que «ajudaran Espanya i les seves empreses, però també Europa, a doblegar la corba de la inflació».

Contraposa la seva resposta a la crisi a la del PP

Sánchez ha fet aquests anuncis durant la seva compareixença de balanç del curs polític, on ha assegurat que a diferència de la dreta el seu govern està donant una resposta social a la crisi. Aquest govern, ha promès, «sempre prioritzarà els interessos de la majoria social al d'una minoria», i «res ni ningú ens aturarà en la voluntat de defensar la classe mitjana d'aquest país, li pesi a qui li pesi».

«Donaré la cara per les classes mitjanes i treballadores»

«No em posaré de perfil ni esperaré assegut que els problemes es resolguin sols. Sempre donaré la cara per les classes mitjanes i treballadores, perquè és així com entenc la política», ha dit, perquè «sé que molts ciutadans contemplen amb preocupació la incertesa derivada de la guerra, me'n faig càrrec, i ho hem d'abordar».

«Si protesten és que anem en bona direcció»

Sánchez ha defensat d'aquesta manera els nous impostos a la banca i a les grans elèctriques, que aquesta setmana han elevat les seves crítiques als tributs i han advertit que poden alentir la concessió de crèdit i les inversions en energètiques. «Sempre he defensat que les dificultats de la minoria no poden ser les alegries d'una majoria, i 'donar suport' no és un eslògan, sinó una obligació per als sectors i empreses que s'estan beneficiant d'aquesta situació econòmica», ha dit.

Ha elevat el to per respondre directament les manifestacions d'alguns dels responsables d'aquestes empreses. «Si protesten és que anem en la bona direcció», ha dit, perquè «si s'hi fixen, són els mateixos que van protestar i que van dir que pujant el Salari Mínim Professional (SMI) i amb la reforma laboral cauria Espanya i es crearia desocupació, i ha passat tot el contrari».

El PP «defensa els interessos d'una minoria»

Sánchez també ha atacat durament els populars per les seves crítiques als nous impostos. Al seu entendre, el PP «defensa els interessos d'una minoria» davant els de la majoria social. Segons el president espanyol, el PP «es dedica a combatre aquesta mesura que és de justícia social» i per això ha convidat a «tots» els espanyols a «descobrir quins interessos està defensant l'oposició de dreta i ultradreta». Per contra, segons Sánchez, «aquest govern no oblida per a qui governa». «Servim i governem per a la classe mitjana i treballadora, i quan hem d'elegir, servim a la classe mitjana encara que incomodi els grans poders».

12.000 milions més de fons europeus

Sánchez també ha anunciat que «gràcies a l'agenda legislativa» de reformes, Espanya ha rebut avui mateix un segon pagament per valor de 12.000 milions d'euros dels Fons europeus. «Una notícia excel·lent que demostra el compliment dels nostres compromisos de modernització, el compliment dels compromisos amb Brussel·les». Els fons europeus, ha dit, «són palanques» i una «gran oportunitat» per a la creació d'ocupació.

Admet que l'IPC és una «mala dada»

El president espanyol també ha admès que la xifra avançada de l'IPC de juliol, un 10,8%, és una «mala dada», però ha recordat que sense les mesures del seu executiu l'IPC «estaria al 15%». Ha destacat que el seu executiu ha mobilitzat 30.000 milions d'euros, 2,3 punts del PIB, per combatre els efectes de la guerra d'Ucraïna, el doble del que han abocat estats com Alemanya. Amb tot, ha afirmat que el creixement de l'1,1% del PIB és «extraordinari», i ha recordat les «dades excel·lents» d'ocupació de l'EPA d'aquest dijous.

En aquest marc, ha contraposat la seva actuació en resposta a la crisi a les de la dreta. «Aquest govern ha impulsat propostes progressistes i socialdemòcrates», perquè «hi ha moltes crisis», però «nosaltres hem sortit amb ERTEs en comptes d'acomiadaments, rebaixes d'impostos selectives i impostos als grans grups que es beneficien de l'alça de preus». En aquest marc ha fet bandera dels seus èxits en la política energètica a Europa. Ha apuntat que fa un any que el seu govern treballa en propostes que s'han anat obrint camí i han estat assumides per la Comissió Europea, com el topall del gas, la compra conjunta de gas i el reforçament de les interconnexions.

Les pensions s'actualitzaran amb l'IPC

Malgrat el creixement de l'IPC fins al 10,8% i les peticions de la patronal perquè s'integri el creixement de les pensions al pacte de rendes, Sánchez ha insistit que el seu govern complirà el compromís d'actualitzar les pensions amb la inflació. «Les pensions estan fora del pacte de rendes. Es revaloritzen d'acord amb l'IPC. No és objecte de negociació. És un compromís legal i s'ha de complir la llei», ha dit.