Diari de Girona

Diari de Girona

El príncep Carles va acceptar 1,2 milions de la família Bin Laden

Una investigació de «The Sunday Times» revela que el 2013 l’hereu al tron britànic va rebre un donatiu de parents del terrorista saudita per a les seves organitzacions benèfiques

El príncep Carles, en un acte militar en una fotografia d’arxiu REUTERS

El príncep Carles, hereu al tron britànic, va acceptar el 2013 un donatiu d’un milió de lliures (1,2 milions d’euros) per a les seves organitzacions benèfiques de la família del terrorista saudita Ossama Bin Laden, segons va informar ahir The Sunday Times. Segons el diari, el futur rei va rebre els diners de Bakr bin Laden, el patriarca actual de la rica família saudita, i el seu germà Shafiq, tots dos germanastres per part de pare d’Ossama. Segons el Times, Carles, de 73 anys, es va reunir amb Bakr, de 76, al seu palau de Clarence House, a Londres, el 30 d’octubre del 2013, dos anys després de la mort d’Ossama bin Laden.

El fundador d’Al-Qaeda va ser executat el 2011 al Pakistan en una operació militar dels Estats Units després que fos acusat d’organitzar els atemptats de l’11 de setembre del 2001 en aquest país, que van causar 2.996 morts i més de 25.000 ferits. El diari estableix que no hi ha indicis que els germanastres estiguessin vinculats amb les activitats del dirigent islamista, el pare del qual, el milionari d’origen iemenita Mohammed bin Awad bin Laden, va morir en un accident d’avió el 1967. L’hereu va acceptar el donatiu malgrat el consell exprés de diversos assessors, que li van advertir que «no seria bo per a ningú» i podria fer malbé la seva reputació. Segons el diari, el príncep va pensar que rebutjar la donació indignaria l’empresari saudita.

Els diners es van dipositar, a través del banc de la monarquia Coutts, al compte del Fons Benèfic del Príncep de Gal·les, que distribueix subvencions a organitzacions britàniques sense ànim de lucre, explica el rotatiu, que assenyala que la junta d’aquest fons els va acceptar oficialment després. En un comunicat, Ian Cheshire, president del fons benèfic, va assegurar que «la donació de Bakr bin Laden el 2013 va ser acuradament considerada» i acordada pels cinc fideïcomissaris de l’època, si bé, segons el Times, almenys un va expressar dubtes.

«Es va dur a terme amb la diligència deguda, amb informació d’una àmplia gamma de fonts, inclòs el Govern. La decisió d’acceptar la donació va ser dels síndics. Qualsevol intent de suggerir una altra cosa és enganyós i inexacte», explica Cheshire. Aquests fideïcomissaris eren Amelia Fawcett, una alta executiva que actualment presideix els famosos jardins botànics londinencs de Kew; Michael Rake, expresident de BT; John Varley, antic director executiu de Barclays; l’acadèmic Kenneth Wilson i William Nye, aleshores el principal secretari privat de Carles.

«Exhaustives diligències»

Un portaveu de Clarence House va assenyalar que «la decisió d’acceptar el donatiu va ser presa només pels fideïcomissaris i qualsevol intent de caracteritzar-la d’una altra manera és fals». «El Fons Benèfic del Príncep de Gal·les ens ha assegurat que es van efectuar exhaustives diligències abans d’acceptar la donació», va afegir. Aquestes revelacions es produeixen després que al juny el mateix diari informés que el príncep va percebre entre el 2011 i el 2015 tres lots de diners en efectiu per valor de 3 milions d’euros de l’exprimer ministre i ministre d’Exteriors de Qatar, Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani. La Comissió britànica de supervisió de les organitzacions benèfiques va decidir el dia 20 no investigar aquest donatiu.

Tot i això, la Policia sí que investiga les acusacions que un antic ajudant del príncep Carles, Michael Fawcett, va prometre títols i la ciutadania a un magnat saudita a canvi d’una contribució econòmica a una altra entitat benèfica de l’hereu, la Fundació del Príncep.

Compartir l'article

stats