El Ministeri de Sanitat ha comunicat aquest dijous les dues primeres morts per hepatitis infantil aguda d'origen desconegut. Són un nen de sis anys que residia a Múrcia que havia iniciat els símptomes el 2 de juliol, va patir edema cerebral, va ser trasplantat en situació greu el 29 de juliol i va morir al cap de 24 hores; i un nen de 15 mesos resident a Andalusia que va ingressar a finals de juny amb gastroenteritis aguda en situació crítica, també va rebre un trasplantament hepàtic urgent i va morir al cap d'un dia. En total Sanitat té comptabilitzats 46 casos fins al 2 d'agost.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va rebre les primeres notificacions de casos d'hepatitis aguda greu de causa desconeguda en nens el 5 d'abril, quan el Regne Unit va comunicar 10 casos. Després d'aquella alerta, l'Estat va començar la vigilància i va buscar retrospectivament casos des de gener.

En total a l'Estat s'han notificat 46 casos. L'evolució ha estat positiva en tots menys en tres que van necessitar trasplantament hepàtic. L'edat mitjana dels casos ha estat de 5,3 anys. Per sexes, 29 casos van ser nens (64,4%) i 16 nens (35,6%). Cinc casos eren menors d'1 any, 3 dels quals són dos nadons de 3 i 5 dies que van patir els símptomes a finals de juny, i un de 48 dies.

D'entre tots els casos, tres han hagut de rebre trasplantament. Una nena de tres anys resident a Aragó ha tingut bona evolució clínica. Els altres dos han mort al cap de 24 hores del trasplantament.

La mort del nen de 6 anys de Murcia del 30 de juliol es va atribuir directament a l'hepatitis, però la d'Andalusia és fruit de la recerca retrospectiva de casos per part del Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes.

Amb tot, segons Sanitat, el nombre de casos d'hepatitis de causa desconeguda en nens i de transplantaments "es troba dins dels esperats segons les estimacions realitzades amb dades dels anys previs".

El Ministeri recorda que està col·laborant amb el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i la OMS, i "seguirà vigilant i estudiants les característiques microbiològiques d'aquests casos".