Tres nous barcos carregats amb gra i cereals ucraïnesos van salpar aquest divendres dels ports d’Odessa i Txornomorsk, al mar Negre. Aquesta és la segona vegada que Ucraïna pot exportar els seus productes agrícoles des de l’inici de la invasió russa, el febrer passat. Moscou va establir un bloqueig naval que només es va trencar amb l’acord a Istanbul, fa dues setmanes, per permetre la sortida de blat i blat de moro ucraïnesos.

Divendres passat, el barco que va inaugurar la ruta va ser el Razoni, que, carregat amb 26.000 tones de blat de moro, té com a destí el Líban. Després de passar per Istanbul aquest dimecres, aquest barco de càrrega ja és al mar Mediterrani rumb al seu port de descàrrega.

Els que van salpar aquest divendres són tres i transporten, en total, 58.000 tones de cereal. Es tracta del Navistar, amb bandera de Panamà i que va amb destí a Irlanda; elRojen, amb bandera maltesa i que es dirigeix al Regne Unit, i el Polarnet, un barco de càrrega turc amb destí al país anatoli.

Abans d’arribar al seu port final, tanmateix, aquests tres barcos han de passar les aigües ucraïneses del mar Negre, plenes de mines marítimes. Una vegada ho aconsegueixin, tots tres aniran en direcció a Istanbul. Allà, segons l’acord firmat entre Rússia, Ucraïna, Turquia i les Nacions Unides, el Centre de Coordinació Conjunta inspeccionarà el contingut dels barcos de càrrega.