Diari de Girona

Diari de Girona

Gabilondo promet garantir «els drets de tots» els alumnes respecte al català i el castellà

El defensor del poble assenyala que, tot i que es tracta d’un «assumpte judicialitzat», hi estaran a sobre

El defensor del poble, Ángel Gabilondo, va assenyalar que, tot i que es tracta d’un «assumpte judicialitzat», estaran «atents i actius» perquè es «respectin els drets de tots» els alumnes a Catalunya.

Així ho va manifestar el defensor del poble en una entrevista a Europa Press, preguntat per la sentència del 25% de castellà a les escoles catalanes. «Aquest és un assumpte judicialitzat però estem atents i actius perquè es respectin els drets de tots», va dir.

El passat 23 de desembre la institució va iniciar una actuació d’ofici respecte la Conselleria d’Educació arran d’una situació concreta coneguda com el cas del menor de Canet de Mar (Barcelona).

«Es va preguntar sobre les mesures adoptades per protegir-lo en l’àmbit docent i educatiu, i com s’aplicaria la legalitat vigent, a més de la jurisprudència en matèria d’utilització de la llengua vehicular en l’ensenyament. Aquesta actuació continua oberta», va assegurar Gabilondo, que va afegir que, mentrestant, «ha intervingut el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ha emès una sentència que obliga a establir en el 25% l’ensenyament en castellà».

Així mateix, va recordar que, recentment, la Generalitat va aprovar una llei -amb el suport del 80% del Parlament- «en la qual s’evita parlar de percentatge i es concedeix als centres -en virtut de la seva autonomia- la possibilitat de reforçar una o una altra llengua en funció del seu context social i cultural, a fi de garantir el correcte coneixement del castellà i del català».

Durant la tercera taula de diàleg entre el Govern central i el Govern català, celebrada el passat 27 de juliol a Madrid, l’executiu va donar suport a la nova llei del català que suprimeix el 25% de l’ús de la llengua en castellà i les dues administracions van acordar mesures de protecció de la llengua catalana, i garantir l’autonomia dels centres educatius.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, va explicar que la protecció del català és una obligació i, en conseqüència, es garantirà que tots els alumnes en tinguin coneixement ple igual que l’espanyol.

D’aquesta manera, tots dos executius van reconèixer l’autonomia de cada centre escolar per reforçar una i altra llengua en el seu context social i cultural, com recull la llei del català aprovada pel 80% del Parlament.

Compartir l'article

stats