L’ocupació de pacients covid als hospitals s’ha reduït en un mes a més de la meitat, a l’anar des del 10% fins al 4,4%, dada que es tradueix en 5.138 hospitalitzats actualment, mentre que la setena onada continua remetent amb una incidència entre els més grans de 59 anys ja per sota dels 250 casos.

Al pic d’aquesta setena onada, provocada per l’avenç de les variants Ba.4 i Ba.5 d’òmicron, es va arribar entorn de la segona setmana de juliol amb una incidència entre els ciutadans de 60 anys o més que va superar els 1.250 casos per cada 100.000 habitants, un nivell de transmissió que s’ha desplomat l’últim mes en més de 1.000 punts.

Així, la situació hospitalària torna a ser estable i en descens amb la meitat de pacients que fa un mes, quan es van superar els 11.500 en total i un pic de poc més del mig miler d’ingressats en les unitats de cures intensives.

354 PACIENTS CRÍTICS

Actualment, l’ocupació de pacients a les ucis és del 4% amb 354 crítics, un indicador normalitzat que descendeix amb més lentitud, ja que les hospitalitzacions per covid en aquestes unitats són d’estada prolongada majoritàriament.

Canàries (6,6%), Múrcia (6%), Castella-la Manxa (5,7%), Castella i Lleó (5,6%), el País Valencià (5,5%), Cantàbria 5,6%), la Comunitat de Madrid (5,5%) o Navarra (5,2%), són els territoris que segueixen amb una ocupació hospitalària general més gran i una mica per sobre de la mitjana nacional (4,4%).

181 MORTS EN L’ÚLTIMA SETMANA

El nombre de defuncions des de l’inici de la pandèmia ascendeix a 111.906 després de ser certificats 181 òbits en l’última setmana, i la taxa de letalitat entre els més grans de 59 anys es manté en el 3,6%.

Aquesta taxa continua sent més elevada en territoris com Castella-la Manxa (5,1%), la Comunitat de Madrid (4,5%), Andalusia (4,2%) o Aragó (4%).

La situació epidemiològica, segons els últims informes del Ministeri de Sanitat, es continua atribuint a les subvariants Ba.4 i Ba.5 d’òmicron, ja presents entre el 72% i 100% dels casos.

Sobre la denominada subvariant centaure d’òmicron, la Ba.2.75 i que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que es troba en més d’una vintena de països, els informes que divulga Sanitat no recullen encara dades sobre la presència en l’espectre epidemiològic.

L’OMS ha rebaixat el seu nivell de preocupació en les últimes setmanes ja que no ha observat un augment significatiu d’hospitalitzacions i defuncions amb l’expansió de centaure, detectada inicialment al maig a l’Índia.