Diari de Girona

Diari de Girona

Iran posa condicions a la Unió Europea per acceptar el pacte nuclear

El ministre d’Exteriors iranià, Hossein Amir Abdolahian, demana flexibilitat als Estats Units

Josep Borrell i Hossein Amir Abdolahian en una reunió al juny. | EUROPA PRESS

Iran ha respost a la proposta que va presentar la Unió Europea (UE) per salvar el pacte nuclear, segons van informar ahir mitjans iranians. «Iran ha enviat a l’alt representant de la Unió Europea per a Assumptes Exteriors, Josep Borrell, la seva resposta», va afirmar l’agència de notícies Mehr.

El mitjà de comunicació semioficial va indicar que en la resposta l’Iran «va expressar la seva opinió sobre les qüestions que queden per resoldre a les converses».

Així, Iran negocia ara amb Alemanya, França, el Regne Unit, Rússia, la Xina i els Estats Units, de manera indirecta, la restauració de l’acord nuclear del 2015, que limitava el programa nuclear iranià a canvi d’aixecament de les sancions.

El 2018, el llavors president nord-americà Donald Trump va abandonar el pacte i va tornar a imposar sancions econòmiques contra l’Iran, que com a resposta va accelerar un any després el seu programa atòmic.

Durant els darrers 16 mesos, les potències mundials i l’Iran han negociat la restauració de l’acord, fins ara en va.

Aquest dilluns el ministre d’Exteriors iranià, Hossein Amir Abdolahian, va anunciar que respondria a l’última proposta de la UE, coordinadora de les converses per salvar l’acord, i va semblar indicar que la signatura de l’acord era a prop. Malgrat tot, va tornar a demanar «flexibilitat» als Estats Units per tancar l’acord.

Compartir l'article

stats