Diari de Girona

Diari de Girona

Migrants nedadors intenten arribar a Melilla entre vaixells

L’únic equipatge d’aquests joves, molts menors d’edat i tots desesperats per arribar a sòl europeu, és el passaport i el mòbil

Un jove marroquí en un mur de Melilla. | REUTERS

La majoria són joves; molts, menors d’edat i tots desesperats per instal·lar-se a sòl europeu. Tant per llançar-se a creuar a pulmó una milla d’aigua portuària transitada per grans embarcacions. Són el que els membres de les forces de seguretat a Melilla anomenen «nedadors»: migrants marroquins que es tiren des dels dics de Beni Enzar (que són el port de Nador) tractant de guanyar l’escullera sud del port melillenc, o la platja de l’Hípica o el port esportiu de la ciutat.

Fonts de la Guàrdia Civil a la ciutat autònoma relaten com des de l’inici del juliol a aquestes dates està creixent «la ratxa de nedadors». El port espanyol i el port marroquí estan enganxats, compartint la mateixa badia. Depenent del dic que triïn com a destí, la travessia pot ser de 300 metres, fins a la barrera sud del port melillenc, o de 1.400 metres si des de la bocana de Beni Enzar discorre pel centre de la rada espanyola.

Sigui la ruta llarga o de les més curtes, la característica d’aquest salt és la velocitat. «En cinc o deu minuts nedant ja els tens aquí», va advertir un agent dels que fan vigilància a les àrees frontereres. Les patrulles de l’institut armat compten amb instruments de visió nocturna, però, explica un membre d’aquestes patrulles, «amb que deixis un moment el visor tèrmic al seient per obrir un refresc, se t’han ficat a l’aigua i aquí és difícil veure’ls».

Els nedadors prefereixen la nit, encara que la nit no els prefereixi precisament a ells. És el moment més perillós per creuar el port, perquè, sobretot a partir de les onze, a i quart i a les dotze menys cinc i a dos quarts de dotze surten ferris d’aigües de Nador o d’aigües melillenques amb destinació a Motril, a Màlaga, a Almeria o al port francès de Séte.

Hi ha a més un altre període horari de perill, entre les 8.30 i les onze del matí, amb un altre bloc de sortides i arribades de ferris a i des d’Europa.

Compartir l'article

stats