La Unió Europea (UE) ha coordinat l’evacuació de mil pacients ucraïnesos a través del seu Mecanisme de Protecció Civil per a brindar-los una atenció mèdica especialitzada en hospitals de tot Europa, segons va informar la Comissió Europea (CE).

Amb l’objectiu d’alleujar la pressió a la qual estan sotmesos els hospitals locals ucraïnesos a causa de la invasió russa, la UE ha coordinat des de l’11 de març passat trasllats de pacients a altres països europeus amb capacitat hospitalària disponible, va indicar en un comunicat l’Executiu comunitari.

Els pacients han estat traslladats a 18 països. En concret, es tracta d’Espanya, Alemanya, França, Irlanda, Itàlia, Dinamarca, Suècia, Romania, Luxemburg, Bèlgica, Portugal, Països Baixos, Àustria, Noruega, Lituània, Finlàndia, Polònia i Txèquia.

«La guerra d’Ucraïna està portant els seus sistemes de salut al límit i, per ajudar Ucraïna a fer front a les creixents necessitats mèdiques, la UE ha intensificat les seves operacions», va assenyalar el comissari europeu de Gestió de Crisi, Janez Lenarcic.

D’acord amb la Comissió, les operacions recents van incloure el trasllat de dos pacients a la República Txeca el passat 3 d’agost i l’evacuació de quinze més a Alemanya, quatre als Països Baixos i dos més a Noruega el 4 d’agost. Polònia, Moldàvia i Eslovàquia, per la seva banda, han sol·licitat suport per a les operacions d’evacuació mèdica des dels seus territoris, a causa de la gran afluència de persones.

«Juntament amb les autoritats ucraïneses, també estem buscant maneres de portar els pacients de tornada a casa quan hagin acabat el seu tractament, si així ho decideixen», va assegurar per la seva banda la comissària europea de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides.

Les evacuacions mèdiques compten amb el suport financer i operatiu del Mecanisme de Protecció Civil de la UE, un esquema que recolza la transferència de pacients que compleixen els criteris d’elegibilitat.

El mecanisme permet a la Comissió informar les autoritats ucraïneses a quin país de la Unió Europea o l’Espai Econòmic Europeu (EEE) es trasllada els pacients i els seus registres de salut mitjançant el Sistema d’Alerta i Resposta Primerenca.