Gibraltar ha tret aquest dimarts a subhasta l’‘Axioma’, el megaiot propietat de l’oligarca rus Dmitri Pumpianski, després que fos retingut al març al port del Penyal com a conseqüència del deute que el magnat manté amb un banc dels Estats Units.

Segons han informat a Efe fonts del procediment, s’han rebut diverses ofertes fins a les 12.00 hores d’aquest dimarts, quan s’ha tancat la subhasta, si bé es trigarà encara uns dies a donar-se a conèixer el nom del comprador i el preu de l’operació.

L’‘Axioma’, valorat en 76 milions d’euros, és el primer barco de luxe d’un oligarca rus que surt a la venda després que la comunitat internacional imposés sancions com a resultat de la invasió de Rússia sobre Ucraïna.

Dmitri Pumpianski, propietari d’una de les empreses proveïdores de la companyia de gas rus Gazprom, va contraure un deute amb el banc d’inversió nord-americà JP Morgan entorn dels 20 milions de dòlars.

El megaiot ‘Axioma’ va ser una de les propietats que l’oligarca va entregar com a aval, motiu pel qual Gibraltar va decidir retenir el barco al març, en ple procés de sancions a Rússia per la guerra.

El iot no ha tingut preu de sortida en la subhasta al tractar-se d’un procediment privat, té 72 metres d’eslora i disposa de sis camarots per a convidats, una piscina, sala de cine, gimnàs i jacuzzi.

Les fonts consultades per Efe han assenyalat que l’import que s’obtingui de la subhasta es destinarà íntegrament a reparar el deute amb JP Morgan.