Diari de Girona

Diari de Girona

Un incendi desconecta la central nuclear de Zaporíjia de la xarxa

Les autoritats ucraïneses temien que Rússia realitzés un atac d’envergadura pel Dia de la Independència

La central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna. | EUROPA PRESS

Un incendi va provocar ahir la desconnexió de l’última línia que connectava la central nuclear de Zaporíjia amb el sistema d’energia d’Ucraïna, segons un comunicat de l’empresa ucraïnesa Energoatom.

L’incendi, als pous de cendra de la central, va generar dues vegades la desconnexió de l’última línia de connexió. Tres línies més havien sigut danyades anteriorment per accions que l’empresa va qualificar d’«atacs terroristes».

«Les accions dels invasors van provocar una desconnexió completa de la ZNPP de la xarxa elèctrica, la primera en la història de la planta», diu el comunicat. A Zaporíjia hi ha hagut accions militars de què russos i ucraïnesos es responsabilitzen mútuament. La situació de la planta ha generat gran preocupació pel perill que la confrontació acabi portant a un incident atòmic de conseqüències impredictibles.

Principi d’acord

Aquesta informació d’Energoatom es produeix poc després que, des de París, el director general de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (AIEA), Rafael Grossi, expliqués que hi ha un principi d’acord amb Ucraïna i Rússia perquè la seva agència porti a terme una inspecció al lloc «en els pròxims dies».

«Hi ha un principi d’acord i estem treballant en els detalls. La hipòtesi d’una inspecció és imminent», va dir Grossi en una entrevista amb la cadena France 24, després d’una trobada a París amb el president francès, Emmanuel Macron.

L’exèrcit rus controla la central, la més gran d’Europa, des del mes de març passat, però els operadors ucraïnesos hi continuen treballant, en un context de bombardejos i estrès que preocupa la comunitat internacional, començant per l’AIEA.

Grossi espera liderar la missió en què participaran diversos especialistes tècnics per fer reparacions, restablir els sistemes de transmissió que han sigut danyats i assegurar una presència contínua de l’agència per ajudar a estabilitzar la central on, va recordar, «els riscos són reals».

Atac en una estació de tren

Almenys 22 persones van morir i 50 van resultar ferides per l’impacte de diversos míssils en una estació de tren a la regió de Dnipropetrovsk, a l’est d’Ucraïna, segons va denunciar el president del país, Volodímir Zelenski, que va culpar les forces russes. Zelenski va informar dimecres d’aquest atac durant una compareixença telemàtica davant el Consell de Seguretat de l’ONU advertint que encara hi havia diversos vagons en flames i que els serveis d’emergència continuaven treballant a la zona.

«La xifra de morts pot augmentar», va assenyalar, segons un vídeo compartit en el seu compte de Telegram i recollit per l’agència de notícies UNIAN. I així va ser: en un primer moment es parlava de 15 i la xifra va ascendir a 22 en pocs minuts. El mandatari va relatar que els projectils van impactar directament en vagons que es trobaven a l’estació i que quatre d’ells van cremar.

En la intervenció del líder ucraïnès, que la delegació russa va intentar vetar, va denunciar que aquests atacs s’han convertit en una rutina al seu país mentre «lluita per la seva llibertat contra el terror rus». «Així és com vivim cada dia. Així és com Rússia es va preparar per a aquesta reunió del Consell de Seguretat», va dir. Zelenski va insistir en el seu discurs davant l’ONU que «el futur del món s’està decidint a Ucraïna» i va avisar que si Rússia guanya el conflicte, portarà la guerra a altres països. «La nostra independència és la seva seguretat, la seguretat del món sencer», va remarcar el president d’Ucraïna, que va posar èmfasi en l’impacte internacional que està tenint la invasió del seu país.

Compartir l'article

stats