Diari de Girona

Diari de Girona

Salten espurnes entre Bolsonaro i Lula en el primer debat televisiu

La discussió de Lula, primer a les enquestes, i Bolsonaro, va acaparar l’atenció de milions de televidents

Lula, a l’esquerra de la imatge, i Bolsonaro a la dreta. | REUTERS

El primer debat entre els candidats presidencials del 2 d’octubre va encendre les pantalles del Brasil. Els xocs entre Luiz Inácio Lula da Silva, fins ara favorit en les enquestes, i Jair Bolsonaro, que aspira a la reelecció però es troba almenys 15 punts per darrere de l’expresident (2003-10) van ser d’alt voltatge, com s’esperava. La presència de Ciro Gomes (PDT, centreesquerra), el més loquaç dels participants del debat, Simone Tebet, del centrista MDB, i els liberals Luiz Felipe d’Avila (Novo) i Soraya Thronicke (Unió Brasil), va ser la d’uns actors de repartiment d’un drama polític que els supera. La polarització entre Lula i Bolsonaro devora les seves aspiracions. Tot indica que la lluita serà entre ells la segona volta, l’últim diumenge d’octubre. Ben aviat, els sondejos informaran dels efecte del debat a les enquestes.

A la trobada de Bolsonaro i Lula als estudis de la televisora Bandeirantes van saltar espurnes des del començament. El capità retirat li va dir «expresidiari». El líder del Partit dels Treballadors (PT) no va deixar de recordar que el judici a què va ser sotmès i pel qual va estar 585 dies a la presó només va servir per treure’l dels comicis del 2018, que van permetre a la ultradreta arribar al Govern.

El capità retirat no va deixar d’insistir que Lula va encapçalar la gestió «més corrupta» de la història brasilera. «El país que vaig deixar [al sortir de la presidència] és un país que el poble troba a faltar», li va dir. Va assegurar, al seu torn, que sota la seva presidència es van generar més llocs de treball, polítiques d’inclusió, inversió en educació i una menor desforestació a l’Amazònia.

«El seu jardiner i la seva empleada de la llar van veure millorar el país», va contestar Lula a Thronicke, que també li va formular objeccions sobre els anys del PT al palau Planalto. Segons es va saber, durant les pauses publicitàries, van tenir lloc incidents entre assessors de Lula i el capità retirat.

Retrets comuns

«Mentides», «fake news», «enganys», «xifres absurdes», van ser algunes paraules comunes en els xocs entre els dos candidats amb més intenció de vot.

Jair Bolsonaro es va veure obligat a comprometre la continuïtat de l’ajuda social per a milions de necessitats del país, i que s’anava a suspendre després de les eleccions.

Compartir l'article

stats