Diari de Girona

Diari de Girona

Interior acosta a Euskadi l’assassí de Miguel Ángel Blanco

Entre els tretze etarres que s’han vist beneficiats per la mesura també hi ha Henri Parot

Txapote a l’Audiència Nacional en una fotografia d’arxiu. | EUROPA PRESS

La Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, dependent del Ministeri d’Interior, va comunicar ahir l’acostament a una presó del País Basc de Francisco Javier García Gaztelu, àlies Txapote, uns dels exdirigents d’ETA amb més crims, entre ells l’assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco fa 25 anys.

La decisió afecta un total de 13 presos d’ETA, entre els quals hi ha Henri Parot, que va donar nom a la doctrina per escurçar la rendició de penes després de la decisió dels tribunals europeus. Parot deixarà la presó del Dueso, a Cantàbria, per anar a una del País Basc.

La llista la completen Ismael Berastegui, Manex Castro Zabaleta, José Antonio Zurutuza Sarasola, Aitor Agirrebarrena Beldarrain, Óscar Celarain Ortiz, Jon Bienzobas Arretxe, Juan Manuel Inciarte Gallardo, Eider Pérez Aristizabal, Jon Igor Solana Matarrán i Juan de la Calle Gauna.

Txapote, un dels terroristes més sanguinaris d’ETA, va ser traslladat amb anterioritat, el març del 2021, des de la presó de Huelva a la de Madrid-Estremera dins de la política d’acostaments impulsada pel Ministeri d’Interior des de l’arribada de Pedro Sánchez a la Presidència del Govern a mitjans del 2018.

Mai es va penedir

García Gaztelu compleix condemna per 14 assassinats, entre els quals hi ha el de Miguel Ángel Blanco, Gregorio Ordóñez, Fernando Múgica Herzog o Fernando Buesa. No s’espera la seva excarceració per a abans del febrer del 2031. Detingut a França el 2001, va formar part de l’ala dura d’ETA en no haver mostrat mai penediment pels seus crims.

Compartir l'article

stats