Diari de Girona

Diari de Girona

Mor als 89 anys Pascual Estevill, l’exjutge condemnat per extorsió

L’exmagistrat va ser vocal del CGPJ i va protagonitzar un dels escàndols més grans sorgits a la justícia

Lluís Pascual Estevill en una fotografia d’arxiu. | ACN

L’exjutge i exvocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) condemnat per extorquir empresaris, Lluís Pascual Estevill, va morir dijous als 89 anys, segons va avançar Crónica Global. L’exmagistrat va ser entrerrat ahir en la més estricta intimitat.

Pascual Estevill va passar de ser un magistrat estrella i vocal del CGPJ amb el suport de CiU i de Jordi Pujol a protagonitzar el cas de corrupció més greu en l’àmbit judicial. El que va arribar a ser qualificat com el «flagell de la burgesia» i gran fumador de cigars, va néixer el 1933 a Cabacés (Tarragona) al si d’una família humil, encara que va aconseguir llicenciar-se en Dret, professió que va exercir després d’intentar infructuosament ser procurador a les corts franquistes primer i, ja en democràcia, senador pel CDS, era assidu del mític restaurant «La punyalada» al passeig de Gràcia de la capital catalana i va exercir durant anys com a advocat en el camp del dret mercantil.

El 1990 va aconseguir la plaça de jutge mitjançant el quart torn (advocats de reconegut prestigi) i va exercir primer a Terrassa i després a Barcelona, on va investigar casos de corrupció que afectaven empresaris vinculats al pujolisme i que li van donar notorietat pública. D’aquí va saltar el 1994 a la cúpula de govern dels jutges, encara que dos anys després, a causa de les querelles i els escàndols judicials que el van esquitxar, va sol·licitar l’excedència voluntària.

Estevill va haver de seure a la banqueta dels acusats per extorquir banquers i empresaris, als quals exigia milionàries sumes de diners per evitar l’ingrés a la presó. El setembre del 2006, el Tribunal Suprem va confirmar la condemna que li va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de nou anys i quatre mesos de presó. En el mateix procés, també va ser condemnat el llavors reconegut advocat català Joan Piqué Vidal, que va ser defensor de Jordi Pujol i altres alts càrrecs de l’extinta Convergència Democràtica. Estevill, que va arribar a entrar a la presó, va mantenir una relació estreta amb el que va ser conseller d’Economia de l’època Macià Alavedra.

La sentència va reflectir l’experiència de dos empresaris relacionats amb el cas Nutrexpa que es van veure a la vora de la presó: «Les declaracions es van practicar per Estevill amb un tarannà de marcada hostilitat i en un ambient coactiu i inhòspit, impropi de qualsevol actuació judicial. Això resultava coherent amb el rumor propagat pels mateixos Piqué Vidal i Estevill sobre que aquest últim tenia ja redactades les actes de presó».

Compartir l'article

stats