Diari de Girona

Diari de Girona

Francesc proclama beat Joan Pau I, que va ser Pontífex durant només 33 dies

La mort sobtada d’Albino Luciani el 1978 ha alimentat el misteri durant gairebé mig segle

El papa Francesc va proclamar ahir beat Joan Pau I, també conegut com el Pontífex «dels 33 dies», pel nombre de jornades que va durar el brevíssim pontificat entre el 26 d’agost i el 28 de setembre del 1978, quan el jerarca catòlic va morir sobtadament. Darrer Papa italià i nascut amb el nom d’Albino Luciani, Joan Pau I va obtenir el reconeixement en una cerimònia presidida pel mateix Francesc i que va ser seguida per unes 25.000 persones a la plaça de Sant Pere.

L’Església catòlica ha intentat posar un punt final a gairebé mig segle d’especulacions sobre la misteriosa mort de difunt pontífex. L’efímer Papa, de fet, va morir en un moment de grans turbulències geopolítiques al Vell Continent, amb la Guerra Freda i el terrorisme a Itàlia en ple apogeu, i poc abans que es coneguessin públicament una sèrie de greus escàndols financers que van afectar directament el petit Estat teocràtic.

Unes circumstàncies, aquestes, que van inflar la teoria que Luciani havia estat realment assassinat per la seva intenció de centrar-se en combatre la corrupció al Vaticà. Això darrer fins i tot va arribar a ser la tesi d’un llibre del 1984 de l’autor britànic David Yallop, En nom de Déu, un volum que va vendre milions d’exemplars i que ara la periodista i vicepostuladora de la causa de canonització de Joan Pau I, Stefania Falasca, ha titllat de «fake news».

Compartir l'article

stats