Diari de Girona

Diari de Girona

Espanya comptabilitza 19 feminicidis al marge de la parella des del gener

En el 58% dels casos del 2022, els assassins van ser familiars: fills, néts o pares; i en el 32% es va tractar de veïns, amics o companys de feina

La secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, ahir. | EFE

Espanya va fer ahir públiques per primera vegada les dades de feminicidis perpetrats fora de l’àmbit de la parella o l’exparella: entre el gener i el juny del 2022, 19 dones van ser assassinades pel fet de ser dones, crims comesos íntegrament per agressors homes coneguts per les víctimes.

La majoria, 11 (un 58%), van ser assassinats perpetrats per algun familiar: sis dels presumptes homicides eren fills, tres néts, un altre pare i un altre mantenia una altra relació familiar amb la víctima. El Ministeri d’Igualtat i la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere van destacar que gairebé el 60% de les víctimes tenia més de 60 anys.

Al marge dels feminicidis familiars, al primer semestre es van perpetrar dos feminicidis sexuals (ambdues víctimes eren menors de 16 anys). A més, hi va haver sis socials més (tres comesos per un veí, dos per companys de pis i un sisè mantenia un altre tipus de relació amb la víctima).

«Aquestes dades ens parlen d’una cosa que venim denunciant des de fa força temps i és que la relació de les dones amb la violència és una cosa contínua durant tota la vida: la patim com a filles, com a esposes, com a parelles, com a companyes sexuals d’altres homes, però també com a mares i àvies. (...) Aquestes violències es donen en l’àmbit del patriarcat», va denunciar la secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez.

Per comunitats autònomes, són Andalusia, Canàries i Catalunya els territoris que van registrar més feminicidis entre el gener i el juny d’aquest any, tres cadascuna. Per darrere hi ha Madrid i Aragó, amb dos casos.

Quatre categories

La nova estadística de feminicidis ha començat a reunir dades sobre els assassinats de dones «a mans d’un home per masclisme o misogínia», més enllà del feminicidi perpetrat per les parelles o exparelles, que s’han comptabilitzat des del 2003 amb 1.158 víctimes mortals (28 des de començaments d’any), i que continuaran constituint una estadística independent.

Així, s’han començat a comptar quatre tipus de categories de feminicidis: familiar, sexual, social (perpetrat per un home sense relació sentimental ni familiar amb la víctima: amics, veïns, companys de feina, caps, desconeguts...) i vicari (el d’una dona que es fa per fer mal a una altra dona). Igualtat informarà trimestralment sobre aquestes dades.

Compartir l'article

stats