Diari de Girona

Diari de Girona

Lesmes prepara la sortida i assenyala el successor davant el bloqueig del CGPJ

Situa el president de la Sala Civil del TS, Francisco Marín, com a relleu, però alguns vocals pensen que la llei faculta una bicefàlia amb Rafael Mozo

Lesmes en l’acte d’obertura de l’any judicial. | EFE

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, complirà la seva amenaça. En el Ple de l’òrgan previst per a dijous que ve, aportarà un informe tècnic que va encarregar fa uns dies sobre la seva eventual substitució, que conclou que, d’acord amb la Llei Orgànica del Poder Judicial, correspondria exercir a l’actual president de la Sala civil del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán.

Amb això, s’asseguraria la continuïtat operativa d’aquest òrgan, que en cap moment deixaria de funcionar malgrat l’evident repercussió que tindria la decisió de no continuar, una possibilitat que va avançar en el discurs oficial davant el rei Felip VI en l’obertura de l’any judicial. La raó, la impossibilitat del PSOE i el PP d’assolir un acord per renovar l’òrgan de govern dels jutges, que està a uns mesos de complir quatre anys en funcions.

Un sector del Consell defensava que, si es produís el relleu, la llei obligaria a una bicefàlia entre les responsabilitats dels dos òrgans (Suprem i Consell) i que la presidència d’aquest darrer l’hauria d’exercir el vocal de més edat, que actualment és Rafael Mozo, pertanyent al grup progressista. Les conclusions de l’informe exclouen aquesta doble via de substitució.

Vocals del grup progressista dissenteixen d’aquesta interpretació tècnica -alguns l’arriben a qualificar-la d’il·legalitat- i recorden que, quan el lloc de vicepresident del Suprem estava ocupat -el va ostentar Ángel Juanes, però després de jubilar-se no va ser reemplaçat-, en els casos d’absència de Lesmes qui presidia els plens del CGPJ era el vocal de més edat, el ja jubilat Rafael Fernández Valverde. L’informe tècnic també es presentarà al Suprem, concretament a la Sala de Govern de l’alt tribunal, dilluns que ve, cosa que es pot interpretar com la formalització dels plans de dimissió de Lesmes davant dels presidents de les cinc sales que integren l’òrgan judicial. Tres dies després, serà conegut formalment pels vocals del CGPJ reunits al Ple.

Nomenaments endarrerits

Es tractarà d’un Ple especialment tens, i no només perquè pot ser l’últim presidit per Lesmes, sinó perquè intentarà novament concitar entre els seus vocals el consens necessari perquè aquest òrgan pugui complir amb l’última reforma de la Llei del Poder Judicial i designar els dos magistrats del TC que li correspon.

Compartir l'article

stats