Diari de Girona

Diari de Girona

El Defensor del Poble diu que el rebuig de migrants a Melilla no va respectar la llei

La investigació apunta que les entrades individualitzades han de ser amb ple control judicial i complint les obligacions internacionals

Una imatge dels fets del 24 de juny a Melilla. | DDG

El Defensor del Poble considera que no es van respectar les «garanties legals nacionals i internacionals» en rebutjar-se a la frontera 470 persones durant l’intent de salt massiu de la tanca de Melilla registrat el 24 de juny passat, quan van morir almenys 23 immigrants.

En un comunicat, la institució que dirigeix ​​Ángel Gabilondo avança les primeres conclusions d’una investigació que està fent i destaca que aquell dia es va registrar «una situació de risc previsible a la zona en vista del desenvolupament inicial dels esdeveniments».

El Defensor recorda que el Tribunal Constitucional ha establert que el rebuig a frontera ha de contemplar entrades individualitzades amb «ple control judicial» i complint amb les obligacions internacionals, cosa que en aquest cas no va passar.

«Rebuigs legals»

Després de la publicació de l’avenç de l’informe del Defensor del Poble, el Ministeri de l’Interior va difondre ahir mateix un comunicat de resposta al text «provisional» que ha transcendit reafirmant la seva versió que «tots els rebuigs en frontera que es van produir el 24 de juny passat al perímetre fronterer entre Melilla i Nador es van realitzar dins de la més estricta legalitat». Interior recorda que els fets de la tragèdia del 24 de juny «estan sent sotmesos a altres investigacions».

El ministeri ha sortit en defensa de les unitats policials que van intervenir al costat espanyol de la tanca. «Reiterant els condols als familiars de les persones mortes i lamentat la tragèdia humana -diu el comunicat-, el Ministeri de l’Interior vol expressar una vegada més el seu ferm suport a la feina feta per les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i, en concret , pels efectius de la Guàrdia Civil i reitera la seva solidaritat amb els més de 50 agents que van resultar ferits» en una jornada en què van estar «complint com fins ara amb la seva missió de protegir les fronteres d’Espanya i de la Unió Europea davant de assalts violents»

Les sol·licituds de protecció internacional cursades pels subsaharians que van accedir a territori espanyol «s’estan tramitant per les vies legalment establertes en procediments amb totes les garanties», assegura la nota.

D’altra banda, fonts de la Guàrdia Civil precisen que el nombre de 470 rebutjats a la frontera al qual al·ludeix el Defensor en les seves conclusions no és «ni de lluny» la xifra correcta. Defensen que van ser 101 immigrants els que es van quedar en aquest perímetre «a terra de ningú».

Compartir l'article

stats